Panencefalita sclerozantă subacută (PESS) este o boală ce poate apărea ca o complicație târzie la copiii care au trecut prin rujeolă, chiar și 6-7 ani mai târziu. Statisticile spun că 0,1% dintre copiii care fac rujeolă pot face, mai târziu, și panencefalită sclerozantă subacută, iar boala poate fi fatală, avertizează dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, potrivit Hotnews. „Ați văzut vreodată cum arată un copil care s-a «imunizat» prin boală, după pojar (rujeolă)?”, este întrebarea pe care o lansează medicul Mihai Craiu. „Vorbesc doar despre acei copii care nu au făcut complicații mai mult sau mai puțin severe. Mă refer la acei copii care au făcut «doar pojar», «o boală banală», «mai nimic, doar o răceală mai mare»”, completează medicul.
La această întrebare, mulți adulți vor răspunde: „Da, da și la noi în clasă au fost cazuri, când eram copii mici”… sau „Și eu am doi veri care au avut pojar în copilărie și acum sunt ok”.
Dr. Mihai Craiu spune că mulți copii școlari care au avut pojar în formă simplă, necomplicată, se vindecă și au imunitate pe viață. Însă există un procent de 0,1% din acești copiii vor face PESS (panencefalită sclerozantă subacută) drept complicație tardivă a bolii. Panencefalita sclerozantă subacută ar putea să apară la 6-7 ani după boala acută.
Bebelușii se pot îmbolnăvi de rujeolă înaintea vârstei când se administrează prima doză de vaccin ROR (rujeolic-rubeolic-oreion), care este de 12 luni în condiții normale sau 9 luni în condiții de epidemie, conform indicațiilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
În lipsa vaccinului, sugarii pot face forme grave de rujeolă și riscă decesul, avertizează dr. Mihai Craiu. „Precum cei peste 20 de copii care au murit în România la ultimul val epidemic”, arată medicul.
În ceea ce îi privește pe cei care nu fac o formă gravă de rujeolă și trec cu bine prin boală, aceștia „nu ar trebui să se bazeze pe imunitatea naturală, care este atât de des menționată de unii oponenți ai vaccinării”, afirmă dr. Mihai Craiu. Medicul spune că a întâlnit cazuri de panencefalita sclerozantă subacută și că este „absolut impresionant. Am și cercetat această complicație prezentând rezultatele noastre la mai multe congrese internaționale.” Dr. Mihai Craiu subliniază că, la fel ca rujeola, și panencefalita sclerozantă subacută poate fi prevenită prin vaccinul ROR, dar administrat înainte de rujeolă, și nu după trecerea prin boală. „Unii părinți români, când apare rujeola, se gândesc la complicații. Și solicită ulterior vaccinul. Dar este prea târziu pentru a preveni panencefalita sclerozantă subacută. O dovedesc cei 10 copii vaccinați ulterior bolii acute din studiul nostru românesc. Din cei 90 de copii cu panencefalita sclerozantă subacută, 10 fuseseră ulterior vaccinați și tot a fost prea târziu. Vaccinul funcționează doar înainte de boala acută”, explică medicul. Vaccinul ROR, care previne îmbolnăvirea de rujeolă, rubeolă și oreion, se administrează la 12 luni (prima doză) și 5 ani (a doua doză). În situații speciale, atunci când se declară epidemie de rujeolă, prima doză de vaccin poate fi administrată încă de la vârsta de 9 luni.
România a trecut, în ultimii 10 ani, prin două epidemii de rujeolă: cea izbucnită în anul 2016, soldată cu 64 de decese – majoritatea copii nevaccinați, și a doua declarată în decembrie 2023 și încheiată anul trecut, soldată cu 20 de decese. Vaccinul ROR „este în uz de peste o jumătate de secol, a făcut efecte adverse unui număr foarte mic de copii, a salvat un număr enorm de copii și a prevenit multe decese și cazuri de panencefalita sclerozantă subacută”, arată dr. Mihai Craiu. Medicul avertizează că „dacă rata actuală de vaccinare ROR continuă să scadă, va veni o nouă epidemie și încă una, până când boala o să devină endemică, existând mereu cazuri noi, fără pauze. Un studiu recent din SUA arată că în următorii 25 de ani vor putea să fie peste 50 milioane de cazuri de pojar în America. Și aproape 160.000 de decese. Dacă scade la jumătate rata de vaccinare actuală, care este mul mai bună decât în România.”
România a înregistrat 77.8% dintre toate cazurile de rujeolă din UE, în condițiile în care media vaccinării ROR în țara noastră este una scăzută – sub 70%.
Tot mai mulți părinți aleg să nu-și vaccineze copiii, ceea ce a dus la o scădere progresivă a ratelor de acoperire vaccinală pentru ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), în special pentru doza a doua, administrată la 5 ani, arată datele studiului „Bariere în calea vaccinării în mediul rural din România”, realizat de Salvați Copiii și lansat recent.
Principalele cauze țin de carențele informaționale, de dezinformarea din social media, precum și de bariere sistemice, cum ar fi birocrația excesivă, lipsa resurselor, desființarea vaccinării în școli și lipsa transportului, arată datele studiului calitativ complex al Salvați Copiii România.