Un studiu publicat recent trage un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea numărului de persoane tinere care fac cancer colorectal. Astfel, conform estimărilor specialiștilor, numărul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani care se îmbolnăvesc de cancer colorectal s-a dublat în ultimele două decenii în mai multe țări. Conform celor mai recente statistici furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, cancerul colorectal este prezent în topul celor mai frecvente tipuri de tumori maligne. Astfel, la nivel global, în 2022, peste 1,9 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal, acesta ocupând al treilea loc în ceea ce privește incidența, după cancerele de plămâni și de sân.
În România, cifrele arată că acest tip de cancer este pe primul loc în ceea ce privește incidența, 13.541 de persoane având acest diagnostic în 2022, dintr-un total de 104.661 de persoane diagnosticate cu tumori maligne în țara noastră, potrivit Hotnews. Această situație îngrijorătoare ar putea fi provocată de o substanță produsă de anumite bacterii care se găsesc la nivel intestinal, substanță denumită colibactină. Aceasta poate fi produsă de anumite tulpini de E.coli, Klebsiella pneumoniae sau Citrobacter koseri, iar expunerea la această toxină produce afectarea ADN-ului de la nivelul celulelor colonului. Aceasta poate provoca mutații care la rândul lor cresc riscul producerii cancerului de colon. „Aproximativ 50 la sută dintre cazurile de cancer colorectal care au fost diagnosticate la vârste foarte tinere, sub 40 de ani, prezentau semne de expunere la colibactină”, a declarat într-un interviu unul dintre specialiștii de la Universitatea din San Diego California care au analizat secvențe de ADN din tumori colorectale de la 981 de pacienți din 11 țări.
Astfel, cercetătorii au constatat că mutațiile ADN corelate cu prezența colibactinei erau de 3, 3 ori mai frecvente la pacienții cu vârsta sub 40 de ani decât la cei cu vârsta peste 70 de ani. Colibactina este în vizorul specialiștilor încă de la mijlocul anilor 2000, aceștia analizând modul în care toxina poate crește riscul de cancer colorectal. Iar concluziile de până acum sunt că expunerea la această substanță produsă de bacteriile de la nivel intestinal a crescut din cauza folosirii abuzive a antibioticelor, a dietelor dezechilibrate și a expunerii la factori poluanți în primii ani de viață. Studiile continuă, înțelegerea rolului colibactinei fiind extrem de importantă pentru a elabora strategii de prevenție a acestui tip de cancer.
Pe lângă cel mai nou studiat posibil factor implicat în apariția cancerului de colon, există o serie de alte aspecte implicate în creșterea riscului de cancer colorectal. Astfel, specialiștii atrag atenția asupra următorilor factori:
* Dieta modernă, bogată în alimente procesate, carne roșie, alături de consumul insuficient de fibre care se găsesc în legume, fructe și cereale integrale, poate fi implicată în formarea tumorilor colorectale;
* Obezitatea, prin dezvoltarea inflamației și rezistența la insulină, este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal;
* Sedentarismul este poate cel mai periculos pentru organism, crescând riscul a numeroase afecțiuni printre care și cancerul;
* Fumatul și excesul de alcool sunt vicii care afectează mucoasa colonului și îl pot îmbolnăvi;
* Factori genetici, printre care istoricul familial de cancer colorectal sau prezența sindromului Lynch, pot crește riscul de cancer colorectal;
* Perturbări ale microbiomului intestinal, prin abuzul de antibiotice, pot crea condiții perfecte pentru apariția cancerului;
* Poluarea și expunerea la substanțe toxice pot fi incriminate pentru dezvoltarea tumorilor maligne.
Având în vedere că până în 2045 numărul total al bolnavilor de cancer la nivel global ar putea ajunge la 32,6 milioane de la 20 de milioane cât era în 2022, specialiștii recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos și monitorizarea regulată a stării de sănătate. În plus, orice persoană ar trebui să fie atentă la anumite semne care pot anunța posibila prezență a unei tumori la nivel colorectal. Printre aceste semne se numără:
* Modificări ale tranzitului intestinal: constipația, diareea persistentă, modificări la nivelul bolului fecal;
* Prezența sângelui în materiile fecale: scaunul și consistența acestuia ar trebui monitorizate permanent de orice persoană sănătoasă;
* Disconfortul abdominal care nu trece: balonare, crampe, flatulență, durere;
* Senzația de eliminare incompletă a materiilor fecale;
* Scăderea inexplicabilă în greutate și oboseala persistentă.
Medicina modernă permite efectuarea unor teste și analize menite să pună în evidență prezența în stadii incipiente a unor tumori maligne la nivel colorectal. Astfel, orice persoană care se confruntă cu unul dintre posibilele simptome ale cancerului colorectal ar trebui să solicite o consultație la medicul de familie, care va trimite pacientul către un specialist gastroenterolog. Acesta va examina pacientul și ar putea recomanda o serie de teste și analize din care fac parte: colonoscopia, colonoscopia virtuală sau colono-CT, sigmoidoscopia și teste de laborator ale materiilor fecale.
Specialiștii americani recomandă efectuarea regulată a unei colonoscopii după vârsta de 45 de ani, în funcție de riscul de a face cancer de colon al fiecărei persoane în parte. Această investigație trebuie făcută regulat până la 75 de ani, cu o frecvență care diferă în funcție de factorii de risc prezenți la pacienți. În funcție de rezultatul colonoscopiei, medicii pot recomanda ulterior efectuarea unei biopsii, în cazul în care au recoltat probe de țesut cu suspiciune de cancer de la nivel colorectal. De asemenea, în completarea acestor investigații pot veni și testele de sânge, care pot oferi informații despre starea de sănătate.
Pe lângă vizitele regulate la medic care pot fi un bun reper pentru menținerea sănătății în parametri normali, extrem de importantă este adoptarea unui stil de viață sănătos, menit să reducă riscul de cancer colorectal. Cele mai bune măsuri vizează:
* Respectarea unui regim alimentar echilibrat, cu multe legume, fructe, cereale integrale, cu limitarea consumului de carne roșie, zahăr, alimente procesate și cu prioritizarea alimentelor bogate în calciu și vitamina D, precum lactatele fermentate, frunzele verzi și alimentele fortificate cu aceste elemente esențiale pentru sănătate;
*Adoptarea unui program regulat de mișcare, cu cel puțin 30 de minute de activitate fizică zilnică (mers pe jos, alergare, mers pe bicicletă, înot, fitness);
*Menținerea greutății optime și evitarea excesului ponderal;
*Evitarea fumatului și excesului de alcool;
*Practicarea regulată a unor activități de relaxare precum masajul, stretchingul, plimbările în natură.