N.Dumitrescu, V.Stoica

Ieri, 4 mai 2025, a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, în contextul în care precedentul scrutin, din luna noiembrie 2024, a fost anulat de către Curtea Constituțională a României- o premieră la nivel național. De atunci, România a ajuns subiect de interes inclusiv la nivel internațional, și încă mai este, reprezentanți ai multor state, inclusiv din SUA, venind special în țara noastră ­pentru a se convinge asupra corectitudinii ­alegerilor prin care românii cu drept de vot îl vor desemna pe cel mai important om în stat, care va conduce țara în următorii cinci ani.

La nivel național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.031 de cetățeni, iar numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de 1.016.350 de persoane, pentru aceștia din urmă fiind amenajate 965 de secții de votare- cu 15 secții mai mult față de alegerile de anul trecut, în timp ce, în țară, scrutinul de ieri s-a desfășurat în 18.979 de secții de votare. În județul Prahova au fost amenajate 624 de secții de votare, cele mai multe -157- funcționând în Ploiești, pe listele electorale fiind înscriși în total 631.571 de alegători, care au avut posibilitatea să pună ștampila cu mențiunea ”Votat” pe unul dintre cei 11 competitori aflați în cursa pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și fiind tipărite, pentru acest scrutin, 695.476 de buletine de vot.

De menționat că, în paralel cu alegerile prezidențiale, în Prahova, tot ieri, în orașul Bușteni și comuna Secăria au avut loc și alegeri parțiale pentru desemnarea noilor primari, ca urmare a faptului că foștii edili desemnați la alegerile de anul trecut au decedat.
Revenind la alegerile prezidențiale, în special la importanța acordată acestora de unii dintre alegători, ne-a impresionat faptul că am întâlnit votanți care au ținut să-și exercite dreptul democratic de a-i alege pe cei care îi conduc ținându-și propriii copii de mână sau purtându-i în căruț și declarând că și-au exprimat opțiunile mai ales cu speranța de mai bine pentru viața acestora.

La Ploiești, mamele s-au dus la urne cu ­copiii de mână sau în căruț

Mergând, ieri, pe la unele dintre secțiile de votare din Ploiești, am putut constata că nu puțini alegători au ținut să-și exercite opțiunea electorală chiar alături de propriii copii. Astfel, la unele dintre secțiile de votare amenajate la Școlile ”Elena Doamna”, ”Nicolae Simache”, ”Ienăchiță Văcărescu” și Agenția de Protecție a Mediului Prahova, am observat că în mod special mamele au venit cu cei mici la vot, unii dintre ei de numai câteva luni, aflați în căruț, ba una dintre mame a ținut să-i cedeze băiețelului bucuria de a pune în urne votul, ridicându-l în brațe. ” Am votat cu încredere, cu speranța că viitorul președinte va readuce speranța de mai bine și pentru copiii noștri”, ne-a mărturisit o doamnă care venise însoțită de cei doi copii ai săi, un băiat și o fată. Interesant este că ieri a fost chiar ”Ziua Mamei”, România aliniindu-se, din anul 2009, în urma unei decizii a Parlamentului, celor peste 70 de țări din întreaga lume care marchează această zi drept sărbătoare națională.
Cu aceeași speranță și încredere că în România va fi bine, dar în mod special pace, au votat și alți ploieșteni cu care am stat de vorbă, după ce și-au exercitat votul. Conform unor președinți de secții de votare din Ploiești cu care am stat de vorbă- care au avut aceeași calitate și la alegerile din noiembrie 2024- prezența la urne a fost ieri ceva mai mare, inclusiv pe listele suplimentare, în jurul orei 12.00 fiind în jur de aproape 20% numărul acelora care-și exprimaseră opțiunile electorale.

Mobilizare la vot în Prahova în jurul ­prânzului

Prahovenii s-au mobilizat la vot, în primul tur al alegerilor prezidențiale, în special la orele prânzului. Dacă, de dimineață, Prahova se afla undeva la mijlocul clasamentului național la prezența la urne, în jurul prânzului, a urcat pe locul 5 național, cu aproape 24%, după județele Ilfov, Argeș, Giurgiu și Constanța. Astfel, până la ora 13:00, votaseră 154.601 alegători în cele 624 de secții amenajate în localitățile județului Prahova, din care 134.222 pe liste permanente, 19.098 pe liste suplimentare și 1281 cu urna mobilă.
Două secții de votare din Sinaia ajunseseră, la ora 13:00, la o prezență-record la vot, datorită votanților de pe listele suplimentare – cel mai probabil turiști care au avut posibilitatea să voteze pentru a-l alege pe președintele României la orice secție de votare din localitatea în care s-au aflat în vacanță, pe 4 mai. Astfel, la secția 263 din incinta Centrului Internațional de Conferințe Casino prezența la ora 13:00 era de 85,41%, în timp ce la secția 259 de la Școala Gimnazială ”George Enescu” prezența se situa la 78,59%. Și la secția 477 din incinta Școlii Primare Cheia prezența ajunsese, la aceeași oră, la 69,75%.
Și trei secții din Bușteni (218 – Colegiul Ion Kalinderu, 221 – Grădinița cu program prelungit și program normal ”Fram Ursul Polar” și 220 – Școala Gimnazială ”Nestor Urechia”) depășiseră la ora 13:00 o prezență la vot de peste 50%.

Prahovenii între 45 și 64 de ani, cea mai mare prezență la vot
Până la ora 16:00, dintre cei 630.707 alegători înscriși în listele permanente, în secțiile de votare din Prahova, doar 193.151 au votat, iar pe listele suplimentare – alți 28.643, plus cei 2.096 de votanți cu urna mobilă. Astfel, până la ora de referință, totalul votanților din Prahova a fost de 223.890, în scădere de la ora prânzului – când a fost vârful prezenței în județul Prahova – spre seară. În clasamentul general pe țară, Prahova s-a menținut, ieri după-amiază, printre primele județe la prezența la urne (la aceeași oră – 35,50%).
Pe tot parcursul zilei, categoria cea mai prezentă la urne a fost a prahovenilor cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani, urmați de cei peste 65 de ani. Până la ora 16:00, de exemplu, votaseră 45.633 de bărbați și 47.008 femei cu vârsta între 45 și 64 de ani, 30.349 de bărbați și 36.460 de femei cu vârsta peste 65 de ani. La vot, în Prahova, cel puțin până la ora 16:00, se prezentaseră la vot doar circa 32.000 de alegători cu vârsta între 35 și 44 de ani, circa 20.000 de tineri cu vârsta între 24 și 34 de ani, categoria cu prezența cea mai redusă fiind până la aceeași oră a tinerilor cu vârsta între 18 și 24 de ani (circa 13.000 de votanți).
În fața urnelor au fost prezenți mai mulți alegători în mediul urban (la ora 16:00 – 116.212 alegători) față de mediul rural (la aceeași oră – 107.678 de alegători).
De remarcat că în trei secții de votare din Prahova (două din Sinaia și una din Cheia), până la ora menționată, se depășise prezența de 100% la vot.

Amatorii de băuturi alcoolice, întorși de la casele de marcat, în ziua alegerilor

Potrivit legislației în vigoare, în zilele în care se organizează alegeri – locale, parlamentare sau prezidențiale – magazinele aflate la o distanță mai mică de 500 de metri de o secție de votare au interdicție de a comercializa băuturi alcoolice. ­Astfel, nici pe 4 mai nu s-au vândut băuturi alcoolice, lucru care pare să fie o necunoscută pentru multe persoane, chiar și după atâtea runde de alegeri. Într-unul dintre magazinele unui lanț comercial din Ploiești, aflat în zona Mihai Bravu din Ploiești și lângă mai multe secții de votare, cei care au ajuns la casă cu băuturi alcoolice au fost întorși din drum și direcționați spre rafturile unde existau afișe despre această interdicție. Așadar, cei care s-au aflat și ieri în vacanța de 1 Mai s-au putut aproviziona cu bere sau vin doar din magazine aflate mai departe de jumătate de kilometru de o secție de votare.

Până la ora 16.00, nu au fost înregistrate incidente electorale deosebite

Pentru ziua votului, în Prahova au fost mobilizați aproximativ 1.800 de polițiști, jandarmi, pompieri și lucrători de la alte structuri din județ, principalele misiuni fiind menținerea siguranței publice, asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor privind incidentele electorale.
De altfel, în contextul desfășurării procesului electoral, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a fost desemnat ieri drept ”vocea unică” responsabilă pentru comunicarea publică la nivel județean, atribuțiile revenind subcomisarului de poliție Laura Antimiu. În mod concret, ne-a fost transmis faptul că de la deschiderea urnelor și până la ora 16.00, la nivelul județului Prahova nu au fost înregistrate incidente deosebite din punct de vedere al atribuțiilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Concret, până la ora menționată, s-a făcut precizarea că au fost sesizate 17 posibile incidente electorale în legătură cu alegerile prezidențiale, dintre care nouă nu au fost confirmate, altele fiind în curs de verificare. În ceea ce privește incidentele verificate și confirmate, cei de la poliție au dat următorul exemplu: ”Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Valea Călugărească au fost sesizați despre faptul că la o secție de votare o persoană ar fi rupt buletinul de vot. În baza sesizării, a fost constituită o echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat faptul că un bărbat de 55 de ani s-ar fi prezentat la o secție de votare din localitatea Arva pentru exercitarea dreptului la vot, numai că, ulterior, acesta ar fi distrus buletinul de vot, fără ca acesta să își exercite dreptul, în acest caz continuând cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere a unui înscrisÎn ceea ce privește alegerile locale parțiale, din localitățile Bușteni și Secăria, s-a făcut mențiunea că, tot până la ora 16.00, ”au fost înregistrate 25 de sesizări de posibile incidente electorale”, însă 20 dintre acestea nu fuseseră confirmate, restul fiind în curs de verificare.