F.T.

Dacă, făcând referire la debutul campaniei de împăduriri, scriam că «Pentru Direcția Silvică Prahova, primăvara începe odată cu primul puiet plantat», odată cu încheierea acesteia nu înseamnă că a venit vara!
În condițiile în care angajații instituției au reușit nu doar o dată – ci nu mai știm noi de câte ori – să depășească planul la plantat/regenerat, atunci am ales titlul de mai sus. Deci, «la Direcția Silvică Prahova – plan de împădurire stabilit, obiectiv depășit»….
Iar acest ultim fapt are acoperire pe teren. Concret, dacă, la nivelul instituției, amintitul plan viza regenerarea unei suprafețe de 97 de hectare (37 pe cale artificială și 60 – ­artificial) s-a reușit realizarea a 98 de hectare.
Plus alte 33 de hectare care au reprezentat completări pe raza ocoalelor în care nu s-au prins puieții plantanți în toamna ­trecută. Ori, ce-a fost verde în alți ani s-a uscat…
Pentru «acoperirea cu verde» – deci pe cale artificială- s-au folosit , după cum ne-a precizat ing. Bogdan Săvulescu, șef Compartiment «Cultură -Refacere», aproximativ 420.000 de puieți proveniți din pepinierele Direcției Silvice Prahova.

De asemenea, în această campanie de primăvară, Direcția Silvică Prahova a «externalizat» alți 16.000 de puieți, dintre care 8.000 cu titlu gratuit și 8.000 – contra cost.
Cum scriam, «Pentru Direcția Silvică Prahova, primăvara începe cu primul puiet plantat», odată cu încheierea campaniei, nu înseamnă că a venit vara.
Și mai completăm: Bine ar fi ca vara să fie la fel ca primăvara! Nu de alta, dar pentru prinderea puieților sunt necesare condiții pedoclimatice optime, un rol esențial jucându-l precipitațiile.
În rest, rămâne cum am mai zis, cum au mai făcut silvicultorii prahoveni și-n alți ani: «La Direcția Silvică Prahova – plan de împăduriri stabilit, obiectiv depășit!».