Ultimele săptămâni de sarcină pot fi o provocare fizică și emoțională pentru multe femei, însă un studiu realizat de Clinica Mayo avertizează că bebelușii născuți prin cezariană programată înainte de 39 de săptămâni de sarcină au cu 63% risc de deces în primul an de viață, comparativ cu bebelușii născuți între 39 și 41 de săptămâni, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Durerile, umflarea membrelor și anxietatea cauzată de gândul la travaliu și la naștere fac parte din procesul natural de gestație, dar pot deveni greu de dus sau insuportabile. O soluție la îndemână pentru a evita simptomele asociate cu ultima perioadă a sarcinii poate părea alegerea nașterii devreme, prin cezariană.
Cercetătorii de la Clinica Mayo avertizează însă că poate exista un risc crescut de complicații pentru mamă și nou-născut, asociate cu nașterea înainte de termen. Studiul a fost preluat și de Asociația Baby Care Sibiu, ONG care sprijină îngrijirea în cele mai bune condiții a nou-născuților în Terapia Intensiva neonatală.
Termenul sarcinii se calculează ca fiind la 40 de săptămâni de la ultimul ciclu menstrual. Sarcina la termen este considerată sarcina dusă peste 37 de săptămâni împlinite, dar în cazul nașterilor între 37 de săptămâni şi 38 de săptămâni şi 6 zile, se consideră că este vorba despre sarcini la termen precoce.
Potrivit cercetătorilor, aproximativ 10-15% din toate naşterile din Statele Unite au loc înainte de 39 de săptămâni complete de sarcină, fără o indicaţie medicală argumentată pentru naştere la termen precoce.
„Morbiditatea şi mortalitatea au crescut atât la mame cât şi la copiii care sunt născuţi la termen precoce comparativ cu cei născuţi la sau după 39 de săptămâni”, spune dr. Jani Jensen, obstetrician şi principal autor al studiului. „Trebuie să facem cunoscute riscurile asociate unei naşteri la termen precoce”.
Riscurile crescute pentru nou-născut includ predispoziție mai mare la îmbolnăvire, iar acești copii pot avea dificultăţi de respiraţie, de hrănire şi chiar probleme precum paralizia cerebrală. Aceste morbidităţi duc, de asemenea, la creşterea numărului de internări în Terapia Intensivă neonatală.
Alegerea unei naşteri la termen precoce presupune inducerea travaliului, așadar medicaţie şi proceduri care să ajute la declanşarea travaliului. Acestea pot duce la prelungirea travaliului, nevoia aplicării de instrumente precum forcepsul sau vacuum-ul pentru naşterea copilului şi cresc riscul de infecţie şi hemoragie.
De asemenea, creşte riscul pentru operaţie cezariană de urgenţă şi, pe termen lung, riscul de complicaţii chirurgicale la mamă. „Declanşarea naşterii nu este în totalitate o procedură benignă, despre asta vorbim”, spune dr. Jensen, autor al studiului.
Este absolut necesar ca viitoarele mame şi publicul să fie informaţi despre sarcina la termen şi momentul în care naşterea copilului este sigură, consideră dr. Jani Jensen.
Spre exemplu, un studiu recent în cadrul căruia au fost chestionate 650 de femei care născuseră recent a arătat că jumătate dintre acestea credeau că sarcina la 37-38 de săptămâni este sarcină la termen, iar 25% dintre aceste femei credeau că este sigur să naşti şi la 34-36 de săptămâni.
Campaniile de conştientizare pot ajuta la informarea despre complicaţiile unei astfel de naşteri. Unele spitale au luat deja măsuri pentru reducerea ratei naşterilor declanşate la termen precoce (înainte de 39 de săptămâni împlinite) precum interzicerea inducerii travaliului înainte de 39 de săptămâni de sarcină în absenţa unei indicaţii medicale.
În funcție de caz și de alte particularități specifice, medicul care urmărește sarcina este cel care poate decide momentul adecvat pentru naștere.