Controale extinse ale inspectorilor DSVSA în vederea prevenirii toxiinfecțiilor alimentare
N. Dumitrescu
Întrucât este perioada în care se fac cumpărături pentru Sărbătorile Pascale, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova sunt în plină campanie de controale la nivelul întregului județ, scopul declarat fiind acela de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare, informația fiind transmisă chiar de către conducerea instituției, prin intermediul unui comunicat de presă, la sfârșitul săptămânii trecute. ”În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale 2025, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a intensificat controalele în unitățile din sectorul alimentar pentru a asigura respectarea normelor sanitare veterinare și siguranța alimentelor. Aceste măsuri au fost luate pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și protejarea consumatorilor”, se precizează în comunicat, în care se menționează faptul că verificările au vizat mai multe domenii. Astfel, în domeniul siguranței alimentelor au avut loc deja mai multe controale tematice extinse, inspectorii DSVSA Prahova verificând piețele agroalimentare, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și de vânzare cu amănuntul, respectiv carmangerii, măcelării, restaurante, supermarketuri etc. Totodată, având în vedere consumul crescut de pește, dată fiind sărbătoarea de ieri a Floriilor, când, potrivit tradiției, în această zi s-a mâncat pește, verificările i-au vizat și pe cei care vindeau pește, în mod special în ceea ce privește condițiile de depozitare și de comercializare. ”În perioada 19 martie – 10 aprilie 2025, inspectorii DSVSA Prahova au desfășurat controale în 267 de unități din sectorul alimentar. Pentru neregulile găsite, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 136.000 de lei, principalele abateri constatate fiind etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare, nerespectarea condițiilor de igienă și comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat”, se mai arată în comunicatul de presă. De asemenea, în contextul epidemiologic actual, respectiv cel al pestei porcine africane, al pestei micilor rumegătoare, dar ţinȃnd cont și de apariţia unor focare de febră aftoasă în Ungaria și Slovacia, DSVSA Prahova a mai menționat că au fost efectuate verificări și în domeniul sănătății animalelor, fiind intensificate și controalele în trafic ce au vizat transporturile de animale vii, carne și produse din carne etc. Astfel, s-a precizat că în perioada menționată, 19 martie -10 aprilie a.c., au fost efectuate 24 de controale în trafic, în cazul a două dintre acestea aplicându-se amenzi în cuantum total de 3.000 de lei, aceeași valoare totală de 3.000 de lei fiind acordată și în cazul a două dintre cele 41 de exploatații comerciale verificate în care s-au identificat nereguli, cu mențiunea că de controale nu au scăpat nici gospodăriile populației cu animale, în acest ultim caz fiind efectuate 734 de verificări, în nouă dintre cazuri identificându-se abateri, cuantumul total al amenzilor fiind de 11.100 de lei. Precizând că verificările tematice vor continua până la finalul Sărbătorilor Pascale, pentru a menține un nivel ridicat al siguranței alimentare, reprezentanții DSVSA Prahova au ținut să transmită prahovenilor și o serie de recomandări de care ar trebui să țină cont atunci când fac cumpărături pentru masa de Paște: ”Achiziționarea alimentelor trebuie să se facă doar din surse autorizate sanitar-veterinar/ înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cum ar fi: magazinele specializate, supermarketurile sau piețele agroalimentare, pentru a garanta calitatea și siguranța acestora. Este nevoie, însă, și de verificarea etichetelor produselor alimentare pentru a avea cât mai multe informații despre origine și termenul de valabilitate. Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentare, cetățenii pot apela numărul de telefon 0244571751”.