Autoritățile locale vor putea lua împrumuturi din Trezorerie în limita sumei totale de 1,5 miliarde de lei pentru a cofinanța, printre altele, cheltuielile neeligibile la proiecte care au beneficiat de fonduri UE și sunt nefinalizate, existând riscul pierderii acestor bani, potrivit unui proiect de OUG aflat ieri în analiză pe agenda ședinței de guvern.
„În situaţia în care proiectele/operaţiunile nefinalizate și nefuncționale nu sunt implementate integral şi nu sunt operaţionalizate până la data de 31 decembrie 2025, în condiţiile asumate de beneficiari prin actele adiţionale încheiate în baza prevederilor alin. (3), autoritatea de management decide încetarea contractelor de finanţare, precum şi restituirea de către beneficiari a sumelor primite din fonduri externe nerambursabile, împreună cu cofinanţarea de la bugetul de stat şi plata eventualelor dobânzi şi penalităţi”, se arată în nota de fundamentare.
Acordarea acestor împrumuturi soluționează unele probleme urgente ale autorităților administrației publice locale, ținând cont de faptul că, în prezent, potrivit unei analize realizate de Ministerul Dezvoltării, sunt în implementare peste 7.600 de proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile. În cazul unora dintre ele există dificultăți în asigurarea resurselor financiare.
Prin mecanismul adoptat de Guvern, se creează atât posibilitatea contractării unor împrumuturi pentru asigurarea finanțării cheltuielilor neeligibile, a prefinanțării și/sau cofinanțării acestora, cât și posibilitatea refinanțării datoriei publice locale ce decurge din împrumuturile contractate din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Dobânda aferentă împrumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, iar rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.
Marja se stabilește astfel: 1 punct procentual pentru scadențe de până la 3 ani inclusiv, 1,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani inclusiv, respectiv 2 puncte procentuale pentru scadențe între 5 și 10 ani inclusiv. Împrumuturile pot beneficia de o perioadă de grație de 12 luni, iar rambursarea acestora se poate face între 1 și 10 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.
Creditele contractate, conform proiectului de act normativ, constituie o excepție de la limita de îndatorare prevăzută prin lege, iar, pentru a asigura accesibilitatea la această măsură și pentru localitățile mai mici, sunt prevăzute plafoane în funcție de mărimea localităților.
Astfel, județele vor putea contracta cel mult 35 de milioane de lei, municipiile reședință de județ și sectoarele municipiului București – câte 30 de milioane de lei, municipiile – câte 20 de milioane de lei, iar orașele și comunele au plafoane nelimitate. Termenul-limită de depunere, la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice, a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 31 octombrie 2025.