Oficiali de rang înalt ai Departamentului Apărării din SUA iau în considerare o propunere de a retrage până la 10.000 de soldaţi din Europa de Est, inclusiv din România şi Polonia, stârnind îngrijorare pe ambele continente că această mişcare l-ar încuraja pe preşedintele rus Vladimir Putin în agresiunea sa, au declarat pentru NBC News şase oficiali americani şi europeni care au fost informaţi cu privire la acest subiect, potrivit News.ro.
Unităţile avute în vedere fac parte din cele 20.000 de persoane pe care administraţia Biden le-a desfăşurat în 2022, după invazia rusă, pentru a consolida apărarea ţărilor care se învecinează cu Ucraina. Cifrele sunt încă în discuţie, dar propunerea ar putea implica eliminarea a până la jumătate din forţele trimise de Biden, precizează NBC News.
Aproximativ 80.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi acum în Europa. După ce Rusia a declanşat războiul, congresmenii din ambele partide au susţinut o prezenţă militară americană puternică de-a lungul flancului estic al NATO, considerând că este un semnal important pentru Putin că Statele Unite rămân angajate în apărarea acestor state de frontieră. Discuţiile interne privind reducerea numărului de trupe americane în România şi Polonia au loc într-un moment în care preşedintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Vladimir Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina, adaugă NBC News. Cei şase oficiali americani şi europeni, care au solicitat toţi anonimatul, au dat mai multe detalii despre propunerea luată în discuţie la Pentagon, în condiţiile în care NBC News a mai relatat despre eforturile care se fac la Departamentul Apărării pentru reducerea cheltuielilor.
În cazul în care Pentagonul adoptă propunerea, aceasta va consolida temerile că Statele Unite îşi abandonează aliaţii de lungă durată din Europa, care consideră Rusia drept o ameninţare în creştere, au declarat oficialii europeni. Ruşii ar „evalua o reducere a forţelor americane ca o slăbire a descurajării şi le va creşte dorinţa de a se amesteca în diverse moduri în Europa”, a comentat Seth Jones, vicepreşedinte senior al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.
Administraţia Trump a spus clar că doreşte ca aliaţii europeni să îşi asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare, permiţând Statelor Unite să îşi concentreze resursele militare asupra Chinei şi a altor priorităţi.