George Marin
Aparatul cu Raze Pix și-a îndreptat placa radiografică asupra lui Vali Gheorghe, profitând de faptul că tânărul ploieștean a fost desemnat titular ca mijlocaș dreapta într-o linie de patru, în partida din play-out împotriva Sepsi Sfântu-Gheorghe.
La o primă privire asupra cifrelor din tabel s-ar părea că Vali Gheorghe nu prea a jucat, nu prea s-a implicat. Așa ar fi dacă ne-am limita la simplista sintagmă de berărie „Ăsta n-a făcut nimic!”. Însă trebuie să mergem mai în adâncul cifrelor și al acțiunilor. Rubrica de driblinguri trebuie corelată cu cea a baloanelor pierdute și cu cea a paselor greșite. Baloanele pierdute au fost cele în care mijlocașul ploieștean s-a aflat în zonă centrală. Dintre situațiile de acest gen o amintim doar pe aceea în care a pierdut balonul în favoarea covăsneanului Matei, înconjurat fiind de trei adversari. De aici, Oberlin a avut posibilitatea să șuteze la poarta lui Bălbărău (min. 37). Imediat a venit și partea pozitivă, la fel de repede precum circulă curentul între polii bateriei. În faza următoare, Vali Gheorghe, aflat în tușă, a recuperat balonul. El a pasat greșit, spre centru, dar și Mino Sota a greșit oferindu-i balonul lui Irobiso. Atacantul petrolist a mulțumit frumos și s-a dus direct spre golul victoriei petroliste (min. 38).
Numărul baloanelor jucate de Gheorghe este mic și pentru că, tot căutând poziția de primire – nu a fost deloc static pe teren – a părut că încă nu este „lipit” perfect de coechipieri, neînțelegerea cu Hanca fiind un semn în această direcție (min. 33). Căutarea permanentă a poziției a fost împlinită, primind pentru șut (blocat) de la marginea careului, dar mingea ar fi luat o traiectorie care ocolea poarta (min. 43), ori neîmplinită, Jyry preferând șutul în locul pasei către Gheorghe (min. 34). Sau, pur și simplu, mingea nu a mai ajuns la el (min. 65). Mai importantă a fost contribuția defensivă, în special după pauză, când Sepsi căuta insistent egalarea. A acoperit bine zona, cu excepția unor situații în care nu s-a mai retras cu Ștefan, omul pe care l-a avut în marcaj (min. 16, 25, 45, 65).
Rămân și lucruri de corectat. Poate că o mai mare viteză în judecarea și continuarea fazelor nu i-ar strica lui Gheorghe (min. 15, 28, 31). De asemenea, deși el posedă o tehnică bună, demonstrată (min. 9), a fost trădat de preluare (min. 31), uneori și cu ușoara contribuție a terenului (min. 23, 36,43 – la șutul amintit). Nu i-ar strica nici un plus de forță fizică, element care l-a împiedicat să câștige baloane sau poziție favorabilă pe teren.
Toate acestea ne duc la concluzia că Vali Gheorghe se simte mai bine în tușă, primind lansări în zonă liberă, având adversarul în față pentru un duel direct, unu-la-unu. Afirmația este sprijinită de încercările de a fi lansat, eșuate din cauza impreciziei servanților (17 – de la Mateiu, 27 – de la Ricardinho, 30 – de la Jyry, 54 – iarăși de la Mateiu, dar nici Gheorghe nu a controlat bine „lungimea” balonului trimis spre înainte, portarul Niczuly intervenind prompt). Cine are cheia lansărilor pentru Vali Gheorghe?
Odată cu eliminarea lui Hanca (min. 63) se cerea un aport suplimentar de forță în defensivă. Schimbarea lui Gheorghe cu Huja a devenit logică (min. 71).