Mâncarea influențează o mulțime de procese interne. Printre cele mai importante se numără producerea hormonilor – substanțe chimice care ajută corpul să funcționeze, în cele mai variate feluri: de la reglarea glicemiei și a metabolismului, până la fertilitate, somn sau stare de spirit.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, preluat de Hotnews, corpul folosește energia și nutrienții din alimente ca să producă hormonii de care are nevoie. Un exemplu clar: toți hormonii steroizi – grupați în mai bine de cinci categorii – sunt construiți pornind de la colesterol, care provine în mare parte din alimentație.
„Dieta contează enorm pentru hormoni pentru că energia și nutrienții din alimente reprezintă materiile prime pentru producerea hormonilor și alimentarea corpului. Toți hormonii steroizi provin din colesterol, obținut în principal din alimentație,” a explicat dr. Emad Al-Dujaili, profesor onorific în cadrul Universității Edinburgh. Nutrigenetica, o ramură relativ nouă a cercetării în nutriție, analizează modul în care diferențele genetice individuale pot modifica răspunsul hormonal la diferite tipuri de alimente. Această abordare explică de ce anumite persoane se simt bine cu o dietă cu puțini carbohidrați, în timp ce altele au rezultate mai bune atunci când consumă mai multe proteine vegetale sau un aport mai mare de fibre.
Pentru a înțelege dezechilibrele hormonale, medicii care folosesc o abordare funcțională evaluează patru aspect principale ale sistemului endocrin:
Producția hormonală: există un deficit în sinteză?
Transportul hormonal: circulă hormonii în mod eficient prin sânge?
Sensibilitatea la hormoni: reacționează corect celulele la semnalele primite?
Detoxifierea hormonală: sunt eliminați corect hormonii metabolizați prin ficat și intestin?
Pornind de la aceste patru direcții, alimentația poate fi adaptată pentru a susține exact punctele unde apar blocaje. De exemplu, la persoanele cu rezistență la insulină, o creștere a aportului de fibre solubile și reducerea carbohidraților rafinați poate îmbunătăți sensibilitatea celulară.
În cazul dezechilibrelor de cortizol – frecvente în perioadele de stres cronic – limitarea alimentelor proinflamatorii poate ajuta la reglarea secreției hormonale.