N.D.
Având în vedere aprobarea bugetului municipiului Ploiești pe anul 2025, primarul Mihai Polițeanu a făcut publică, la sfârșitul săptămânii trecute, lista investițiilor care vor fi demarate anul acesta la nivelul orașului.
Potrivit edilului, lista de investiții este ”mai ambițioasă” decât capacitatea financiară și administrativă actuală, însă, dacă unele dintre proiecte vor fi demarate cât mai repede, sunt șanse ca rezultatele să se vadă într-un timp rezonabil, respectiv doi-trei ani sau chiar anul acesta, în cazul unor investiții mai mici.
Cum, însă, pentru lucrări este nevoie în primul rând de bani, primarul a precizat: ”Parte din aceste investiții depind și de împrumuturi contractate de la bănci, fie că vorbim de partea noastră de cofinanțare pentru proiectele europene, fie că vorbim de finanțare integrală din împrumuturi. Așa că invit băncile să colaboreze cu noi! De la preluarea mandatului, nu au mai fost niciun fel de incidente cu rambursarea creditelor în curs, ele fiind întotdeauna prioritizate la plată. Iar dincolo de dispute politice normale, există un consens că angajamentele contractuale cu băncile vor fi respectate fără excepție”. În acest context, edilul a enumerat care sunt cele mai importante investiții luate în calcul anul acesta: • Străpungere Gara de Sud-Gara de Vest (Depoului, Rudului, Libertății) cu extindere la 4 benzi și infrastructură pentru troleibuze și piste de biciclete. Proiectul este deja în procedură de achiziție, fiind la faza de evaluare a ofertelor. Desemnarea câștigătorului va avea loc peste aproximativ 3 luni, urmând ca execuția lucrărilor să înceapă anul acesta, în cazul în care procedurile nu sunt întârziate de contestații; • Reamenajarea piețelor din fața gărilor de Sud și de Vest, proiect complementar celui deja menționat. Licitația va fi demarată în această lună, dar nu este sigur că lucrările vor începe în acest an. • Refacerea zonei centrale. Proiectul este împărțit în două etape, pe două linii de finanțare europeană diferite. Licitația este programată pentru luna viitoare, lucrările urmând să înceapă în 2026; • Achiziția de toalete publice moderne automate (cu autocurățare).Licitația va fi demarată în această lună. • Achiziția de stații de autobuz moderne. Licitația va fi demarată la începtul lunii mai. • Reabilitarea spațiului verde (liziera) din fața UPG. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic sunt în curs de elaborare, vor fi finalizate în luna iunie, licitația fiind prognozată pentru luna iulie a.c. • Construcția unor terenuri de sport moderne la Liceul de Chimie. Proiect complementar reabilitării lizierei menționate, care se dorește să înceapă și să fie finalizat chiar anul acesta. • Școală modulară pentru unitatea de învățământ Bassarabescu, în curtea Palatului Copiilor. Este considerată o urgență și se dorește începerea lucrărilor anul acesta. • Refacerea gazonului stadionului. Este nevoie de o serie de documentații, după care va urma licitația, în iunie a.c.; • Introducere rețea de canalizare și de apă în cartierele Mitică Apostol, inclusiv microstație de epurare, și Mimiu. Investițiile vor fi realizate de către compania Apa Nova. Se lucrează la proiectele tehnice, urmând ca lucrările, care vor dura un an, să înceapă în această vară. • Studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru asfaltarea cartierului Mitică Apostol. Licitația va fi demarată în luna august a.c.
• Refacerea site-ului Primăriei Ploiești, care se dorește să fie gata în acest an. • Achiziția unui grup de motoare în cogenerare (energie termică și electrică) pentru Termo Ploiești. Licitația a fost demarată, perioada de depunere a ofertelor se încheie pe 14 aprilie. În luna iunie vor urma evaluarea și atribuirea contractului. • Achiziția de camere de luat vederi. Anul acesta se vor achiziționa 100 de bucăți. Sunt foarte solicitate de ploieșteni, având în vedere fenomenul aruncării gunoaielor, al incidentelor din jurul școlilor sau în ”anumite puncte negre cu potențial criminogen”. Procedura de achiziție va fi demarată la începutul lunii viitoare. • Managementul inteligent al intersecțiilor. Procedura de achiziție va demara la sfârșitul lunii viitoare, iar proiectul va dura până la jumătatea lui 2026; • Elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru Halele Centrale. Procedura este necesară pentru a depune un proiect de finanțare necesar pentru reabilitarea clădirii. • Elaborarea documentației pentru refacerea bazinului Vega. Sunt bani prevăzuți de la bugetul local, dar este nevoie și de preluarea terenului, care va dura luni de zile. • Studiu de trafic la nivelul orașului. Procedura de achiziție va fi demarată la începutul lunii iulie a.c. • Achiziția de 20 de tramvaie noi. Caietul de sarcini este pregătit, primăria este în discuții cu Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea a 15 din aceste tramvaie, peste o lună va fi demarată licitația; *Reabilitarea a 24 de km de rețea de termoficare. Licitația va fi lansată în a doua parte a lunii viitoare, iar execuția lucrărilor va începe în 2026.