Oamenii de ştiinţă israelieni au descoperit o proprietate specială a laptelui matern care ajută la deplasarea cu uşurinţă din stomac şi intestine în fluxul sanguin a componentelor benefice din acesta, a anunţat Institutul Tehnologic din Israel, citat de Agenţia Xinhua, potrivit Agerpres și News.ro.
Descoperirea, publicată în Journal of Controlled Release, ar putea deschide calea către crearea de noi medicamente orale, inclusiv anticorpi, proteine – inclusiv insulina – şi chiar vaccinuri împotriva COVID-19 sau gripă. În prezent, aceste medicamente sunt adesea administrate pe cale injectabilă.
Cercetătorii au fost interesaţi să găsească modalităţi de a administra vaccinuri şi medicamente pe cale orală şi şi-au îndreptat atenţia către laptele matern.
Laptele matern este un fluid complex plin de componente benefice precum enzime, hormoni, anticorpi şi lipide. Acestea sunt cruciale pentru dezvoltarea creierului, pentru sistemul imunitar şi pentru digestia unui nou-născut.
Pentru ca aceste componente să funcţioneze, ele trebuie să treacă de bariera intestinală, un strat protector din intestin care îl separă de fluxul sanguin. Această barieră, formată din celule şi mucus, acţionează ca un filtru, blocând substanţele nocive şi permiţând trecerea nutrienţilor.
Oamenii de ştiinţă au bănuit că laptele matern conţine anumite ‘chei’ speciale de acces prin intermediul cărora componentele sale depăşesc această barieră. Studiul lor a demonstrat că anumite proteine din laptele matern reprezintă această ‘cheie’.
Aceste proteine formează un înveliş în jurul particulelor minuscule, înveliş care le ajută pe acestea din urmă să pătrundă prin bariera intestinală. Eficacitatea învelişului depinde de sarcina electrică a particulelor.
Cercetătorii au testat această teorie pe celule intestinale umane şi intestine de porc. Ei au comparat laptele matern cu laptele de vacă şi formule de lapte pentru sugari şi au descoperit că laptele matern a reuşit cel mai bine să ajute substanţele să treacă prin bariera intestinală.