Nicoleta Dumitrescu

Deși România traversează cea mai friguroasă săptămână din această iarnă, cu ninsori și temperaturi scăzute, marcând o lună februarie neobișnuit de rece, în contrapartidă, unii dintre aleșii neamului țin morțiș să rămână setați pe butonul de… încins. Este vorba despre parlamentarii a două dintre partidele care sunt în opoziție și care, înflăcărați nevoie-mare să-și ducă o presupusă victorie până la capăt, vor să răstoarne actualul Guvern prin moțiune de cenzură.
Așteptând, pe de o parte, ca să li se alăture și parlamentarii din celelalte două partide din opoziție, cu care împreună și-au pus semnăturile pe propunerea ce a vizat demiterea lui Klaus Iohannis, inițiatorii moțiunii de cenzură împotriva Guvernului se așteaptă la aceeași reacție, considerată decentă, și din partea premierului Marcel Ciolacu, adică plecarea de bună-voie de la conducerea Executivului, așa cum a făcut-o, în urmă cu o săptămână, și fostul șef al statului, când s-a retras oficial de la Cotroceni.
Cum, însă, premierul își vede în continuare de activitatea sa, rămâne de văzut dacă, atunci când va fi supusă discuției și votului în plenul Parlamentului, această moțiune de cenzură va reuși să și treacă ! Deocamdată, se pare că această propunere nu are prea mulți adepți, iar asta s- a văzut chiar de la principalul inițiator, liderul AUR, ieri acesta anunțând că va amâna depunerea moțiunii de cenzură în Parlament până când va avea semnăturile din partea tuturor membrilor opoziției. Numai că, deja, lidera USR și-a sfătuit colegii parlamentari să nu susțină și să nu voteze o astfel de inițiativă, întrucât, pe cât de ușor este să demolezi ceva, pe atât de greu este să pui altceva în loc, plus că atunci când ai un asemenea demers trebuie să te și gândești la consecințe, iar o posibilă cădere a guvernului poate duce cu ea și țara în haos, mai ales înainte de alegeri prezidențiale.
Pe de altă parte, Vasile Dâncu, actual europarlamentar și cu funcție importantă în PSD, este de părere că această moțiune nu va avea nicio șansă, acesta incluzând inițiativa AUR în categoria celor considerate drept ”evenimente politice emoționale” organizate înainte de alegerile pentru Cotroceni.
Adevărul este că astfel de evenimente politice emoționale au tot fost în ultima perioadă, dovadă că, afișând o falsă empatie față de adevăratele probleme ale românilor, politicienii nu au făcut altceva decât să-și construiasă singuri socluri cu scopul fățiș de a se urca singuri pe ele, pentru ca, ulterior, de acolo, din vârf, pe post de statui, chipurile să arate poporului că le pasă!
Dar, de fapt- așa cum se și știe, de altfel – policienilor nu le pasă decât de ei, orice demers având în spate un presupus titlu de glorie cu care apoi să se poată lăuda. Însă, dacă s-ar da la o parte fardurile de pe chipurile acelora care susțin că lăcrimează de dragul românilor, s-ar vedea că fețele lor nu sunt obișnuite să reacționeze, cu adevărat, la compasiune. Și asta pentru că, în cazul lor, al politicienilor, în spatele oricărei promisiuni stă, de fapt, un interes propriu, care nu mai este nevoie să fie mascat!