![bullying-ul în școală](https://ziarulprahova.ro/wp-content/uploads/2025/02/bullying-ul-în-școală-696x464.jpg)
• Risc semnificativ de anxietate și gânduri autodistructive la copiii afectați
Creștere alarmantă a numărului de copii victime ale cyberbullying-ului, potrivit unui sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii și preluat de Hotnews. 50% dintre copii afirmă că au fost insultați sau jigniți online, comparativ cu 40% într-un studiu similar de acum doi ani, iar 41% au fost ținta zvonurilor și bârfelor răspândite pe platformele de socializare. Mai îngrijorător, aproape 10% dintre copii au fost expuși public prin distribuirea unor imagini intime sau mesaje private, ceea ce poate avea consecințe devastatoare pe termen lung.
• 50% dintre copii spun că li s-au adresat cuvinte jignitoare, ofensatoare, insulte, porecle care le-au provocat teamă, iar 45% dintre aceștia afirmă că acest lucru li s-a întâmplat în ultima lună.
• Aproximativ 50% dintre copiii victime ale cyberbullying-ului se așteaptă ca agresiunile să se repete în viitorul apropiat.
• 6 din 10 copii spun că sunt afectați de experiențele negative avute online.
• 26% dintre copii spun că au avut dificultăți de a adormi după un incident online, 6% afirmând că acest lucru se întâmplă frecvent.
• 8 din 10 copii au simțit cel puțin o dată că pierd timpul pe internet în loc să se concentreze pe activități mai productive, pentru 3 din 10 acest lucru întâmplându-se cu o frecvență foarte ridicată.
Copiii care au fost victima a cel puțin unui tip de cyberbullying au avut, într-o măsură semnificativ mai ridicată comparativ cu ceilalți, dificultăți de concentrare, sunt neliniștiți când trebuie să meargă la școală sau se gândesc să lipsească, se simt lipsiți de speranță, afirmă că au coșmaruri sau că s-au gândit să își facă rău.
Bullying-ul în școală și perpetuarea lui în mediul online afectează emoțional sute de mii de elevi
Deși bullying-ul tradițional rămâne o problemă majoră în mediul școlar, prezența tot mai mare a copiilor în mediul digital a amplificat și diversificat formele de hărțuire, făcând ca cyberbullying-ul să fie și mai greu de controlat, expunând copiii la un stres continuu, indiferent de locul în care se află.
Fie că devin victime ale violenței fizice și ale amenințărilor sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), fie că asistă în calitate de martori (82%) sau chiar recunosc că au comis astfel de fapte (27%), impactul psihologic asupra lor este profund și de durată.
Aceste date au fost prezentate de Organizația Salvați Copiii România cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet 2025, într-un eveniment ce aduce în prim-plan impactul agresiunii online asupra sănătății emoționale a copiilor și urgența unor măsuri eficiente de protecție.
Aceste cifre demonstrează faptul că agresiunea online nu mai este un incident izolat, ci o problemă sistemică, care necesită intervenție rapidă atât la nivel educațional, cât și legislativ, arată Salvați Copiii.
Cyberbullying-ul este o formă de agresiune online între persoane de statut egal, caracterizată prin intenționalitate și repetiție. Acesta variază în intensitate și provoacă victimei o stare de temere. Se manifestă prin utilizarea tehnologiilor digitale, cum ar fi platformele de socializare, mesajele text, apelurile video și e-mailurile, având scopul de a hărțui, intimida, umili sau afecta emoțional o persoană.
Expunerea constantă la agresiune online are consecințe grave asupra copiilor și adolescenților. Studiile anterioare realizate de Salvați Copiii arată că peste 50% dintre adolescenți care au apelat la consiliere au manifestat anxietate severă, iar cazurile extreme au inclus chiar tentative de suicid.
Dincolo de impactul emoțional, cyberbullying-ul afectează și performanțele școlare, relațiile sociale și stima de sine a copiilor.
„Cyberbullying-ul nu este doar un fenomen digital, ci o formă de violență reală, cu impact profund asupra sănătății emoționale a copiilor. Este esențial să dezvoltăm politici publice care să le ofere acestora protecția necesară și să îi educăm pe părinți și profesori pentru a interveni eficient. Observăm o creștere alarmantă a cazurilor de cyberbullying raportate de adolescenți, ceea ce ne arată cât de vulnerabili sunt în fața acestui fenomen”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii.
Pentru a combate agresiunea online, Salvați Copiii România invită toate cadrele didactice din învățământul preuniversitar să organizeze sesiuni de informare cu elevii, folosind materialele educaționale gratuite disponibile pe platforma https://oradenet.ro/resurse/lunasigurantei2025/.
În școlile unde astfel de sesiuni au fost implementate, s-a observat o reducere semnificativă a fenomenului de bullying și o creștere a nivelului de încredere al elevilor în a raporta situațiile problematice, potrivit Salvați Copiii.
În cadrul liniei de consiliere disponibilă pe https://oradenet.ro/linia-de-consiliere/, care se adresează în principal copiilor și adolescenților care sunt afectați de probleme în mediul digital, au fost primite peste 13.500 de solicitări, subiectele cele mai des întâlnite fiind nevoia de educație media, identitate online, cyberbullying-ul și abilitățile tehnice.
Salvați Copiii România continuă să sprijine copiii prin: Centrul de resurse pentru protecția copiilor pe Internet, disponibil pe platforma oradenet.ro – resurse educaționale pentru profesori, specialiști, părinți și elevi;Linia de consiliere – serviciu gratuit pentru copii, părinți, profesori și specialiști; Linia de raportare esc_ABUZ – unde utilizatorii pot semnala conținut online dăunător, legal și ilegal.