Syphilis blood test

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt în creștere în Europa, cu o explozie remarcabilă a cazurilor de sifilis și gonoree, conform celor mai recente cifre publicate de agenția europeană pentru prevenirea bolilor, scrie Politico, potrivit Hotnews.
În 2023 au existat aproape 100.000 de cazuri confirmate de gonoree în Europa, o creștere de 31% față de anul anterior și o creștere de peste 300% față de 2014, a anunțat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Aceasta a fost cea mai mare rată înregistrată în Europa de când ECDC a început supravegherea cazurilor de infecții cu transmitere sexuală, în 2009.
Agenția a avertizat, de asemenea, cu privire la amenințarea tot mai mare a rezistenței antimicrobiene în cazul gonoreei, odată cu apariția unor tulpini rezistente la medicamente care fac tratamentele actuale mai puțin eficiente.
Cazurile de sifilis au continuat, de asemenea, să crească. Au existat 40.000 de cazuri confirmate în Europa în 2023, o creștere de 13% față de 2022 și o creștere de 100% față de 2014.
Deși chlamydia rămâne cea mai frecvent raportată infecție bacteriană cu transmitere sexuală în Europa, ECDC a observat că a existat o „încetinire” a cazurilor de chlamydia în 2023. În acel an au fost raportate peste 230.000 de cazuri în întreaga Europă, o creștere de numai 3% față de anul precedent și de 13% față de 2014.Noile date confirmă tendința de creștere deja observată în 2022, când cazurile de gonoree și sifilis au crescut cu 48% și, respectiv, cu 34% față de anul 2021.
Efectuarea unui număr mai mare de teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală explică probabil o parte din această creștere, a precizat ECDC. Dar schimbările în comportamentele sexuale riscante, cum ar fi utilizarea mai redusă a prezervativelor, poate juca, de asemenea, un rol în această tendință.
Anul trecut, OMS Europa a tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea utilizării prezervativelor în rândul adolescenților din Europa, comportament care crește riscul de infecții cu transmitere sexuală și de sarcini nedorite.
ECDC a mai transmis că aceste constatări evidențiază „nevoia urgentă de a spori eforturile de sensibilizare a publicului, de prevenire, testare și tratament pentru a rezolva această problemă de sănătate publică în creștere”.