Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, într-un interviu pentru Economedia, preluat de News.ro, că, în 2025, ANAF va avea un sistem digital prin care controalele fiscale vor fi efectuate în funcție de riscul fiscal al firmelor, „punct ochit, punct lovit”, indiferent cine sunt patronii acelor societăți.
„Cu un sistem informatic digitalizat, real-time, eficient, care duce la controlul punct ochit, punct lovit, cu siguranță crește imediat gradul de conformare. Dar trebuie ca ANAF să ajungă acolo. Și vă asigur că după ce terminăm bugetul, cu toți ordonatorii principali de credite, în fiecare zi de asta ne vom ocupa: de digitalizare și presiune pe ANAF pentru a avea un sistem de colectare cum este în Polonia, cum este în Ungaria. Ungaria are 27% TVA și un gap de TVA minuscul. Lucrurile se pot face și în România dacă suntem perseverenți și dacă suntem consecvenți pe digitalizare.
Sunt convins că odată cu digitalizarea în sistemul informatic nu se mai vedea a cui este firma. Acesta este secretul sistemului informatic. Te duci punct ochit, punct lovit la o companie aleasă în funcție de analiza de risc, nu mai știi cine este proprietarul.Cu siguranță anul acesta veți avea controalele de acest gen, pentru că sistemul informatic deja poate să producă asemenea analize de risc” – a spus ministrul Finanțelor.
Referitor la afirmațiile pe care le-a făcut ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-un interviu pentru StartupCafe.ro, potrivit cărora ar mai fi loc de creșterea sumplimentară a impozitului pe dividende, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna a afirmat acum că „momentan, nu” are în vedere o astfel de măsură.
În schimb, din anul 2026, este posibilă revizuirea impozitului pe proprietăți.
„Cu siguranță trebuie să analizăm foarte exact ce înseamnă impozitul pe proprietate, ce înseamnă colectarea și corecțiile de alocare de TVA din buget către cei care nu fac colectare bună din impozitele locale” – a afirmat Tanczos Barna, pentru Economedia.