„Cu sau fără nicotină, au efecte nocive”
Țigările electronice, cu sau fără nicotină, au „efecte nocive” și ”aduc prejudicii tuturor consumatorilor”, afirmă, într-un comunicat transmis luni, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Română de Cardiologie – asociații profesionale ce reunesc medicii din aceste specialități. Medicii își exprimă „regretul față de modalitatea în care sunt prezentate în spațiul public informații despre așa zisele efecte „benefice” ale țigărilor electronice”. Ei spun că „populația României are dreptul să fie informată cu privire la efectele nocive pe care țigara electronică le are”, potrivit Hotnews.
Societatea Română de Pneumologie și Societatea Română de Cardiologie „își exprimă îngrijorarea cu privire la promovarea studiilor susținute de industria de tutun, care au rolul de a manipula opinia publică, și prin care se transmite mesajul de „alternativă sănătoasă la țigara clasică” ”, se mai arată în comunicat.
Societatea Română de Pneumologie și Societatea Română de Cardiologie spun că au decis să răspundă la „aparițiile recente în media din România” și afirmă că „își exprimă regretul față de modalitatea în care sunt prezentate în spațiul public informații despre așa zisele efecte „benefice” ale țigărilor electronice”.
„Prin rolul pe care cele două societăți îl au față de membrii săi, cât și responsabilitatea în fața opiniei publice, considerăm că este esențial să tragem un semnal de alarmă cu privire la impactul nociv al utilizării țigărilor electronice, indiferent de conținutul în nicotină al acestora. Aceste produse aduc un impact negativ asupra sănătății populației”, se arată în comunicatul semnat de medicii Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, și Ovidiu Chioncel, președintele Societății de Cardiologie.
Potrivit medicilor semnatari, „au trecut 20 de ani de la lansarea primului dispozitiv de acest fel, și suntem în fața primelor studii care însumează un număr de ani, acceptabil în literatura medicală, pentru a afirma că pe fondul unui consum cronic aceste dispozitive, cu sau fără nicotină, aduc prejudicii tuturor consumatorilor”.
Despre ce prejudicii este vorba? „Dacă pentru adolescenți riscurile sunt de reacții alergice acute și impact în dezvoltarea psihocomportamentală, la adulți impactul este cuantificat în creșterea afecțiunilor pulmonare și cardio-vasculare.”
În plus, pentru tânăra generație, „aceste produse reprezintă o poartă spre consumul produselor tradiționale din tutun și chiar și al drogurilor ilegale”, este avertismentul medicilor.
„Populația României are dreptul să fie informată cu privire la efectele nocive pe care țigara electronică le are, dincolo de sfatul pe care medicul pneumolog și cardiolog îl oferă în cabinetul medical, iar aceasta presupune o comunicare transparentă și responsabilă prin vocea Societății Române de Pneumologie (SRP) și a Societății Române de Cardiologie (SRC), care reprezintă vocea medicului pneumolog și cardiolog.”
Societatea Română de Pneumologie și Societatea Română de Cardiologie „consideră că este vitală o discuție bazată pe dovezi și elemente concrete, bazate pe date valide științific, iar medicii trebuie să țină cont de informațiile valoroase pe care studiile clinice le oferă cu privire la riscurile asociate țigărilor electronice, pentru că ne dorim cu toții sănătate pentru cetățenii noștri”.