N. D.

Dintre cele 84 de entități publice de la nivel național, cu ale căror conduceri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, la sfârșitul săptămânii trecute, noi contracte de finanțare pentru investiții din Fondul pentru modernizare destinat dezvoltării de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, cinci sunt din județul Prahova. Este vorba despre comunele Bertea, Adunați, Mănești și Podenii Noi, precum și de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Prahova ”Șerban Cantacuzino” (în foto, sediul instituției). Prin semnarea acestor contracte, entitățile publice beneficiare vor putea produce energie electrică pentru propriul consum și, astfel, vor reuși să-și diminueze costurile cu utilitățile, iar banii economisiți vor putea fi folosiți pentru alte proiecte. În acest context, ministrul Energiei a ținut să menționeze:
„Prin semnarea acestor noi contracte, facem un pas important spre un viitor energetic mai bun pentru România. Ne dorim ca fiecare comunitate să aibă acces la energie curată și la prețuri accesibile, iar aceste contracte ne ajută să atingem acest obiectiv. Prin acest program, am semnat, până la data de 31 ianuarie 2025, 519 contracte de finanțare, cu o valoare totală a proiectelor finanțate de 1.481.372.796,04 lei (297.739.437,24 euro), din care valoare totală a finanțării, bani nerambursabili din Fondul pentru modernizare, de 1.291.086.444,38 lei (259.493.999,35 euro) și o capacitate totală instalată de 208,96 MW.
Cu ajutorul lor, localitățile și instituțiile publice vor investi în parcuri fotovoltaice pentru a-și produce propria energie. În multe cazuri, aceste investiții acoperă până la 70% din necesarul de energie, de la iluminatul stradal, până la școli, spitale și lăcașuri de cult. Aceste proiecte vor reduce costurile cu energia, vor crea locuri de muncă și vor aduce beneficii pe termen lung pentru comunități”.