F.T.
Drept este că suntem abia în ianuarie. La fel de adevărat este că până debutează, oficial, «Luna Plantării Arborilor» – adică la mijlocul lui martie, mai sunt vreo două luni. Cu toate acestea, la Direcţia Silvică Prahova, logistica pentru campania de împăduriri din primăvară este aproape gata. Se aşteaptă doar vremea prielnică plantării “în câmp” a celor 344 de mii de puieţi produşi în pepinierele proprii .
Una peste alta, în primăvara lui 2025, la nivelul Direcţiei Silvice Prahova va fi acoperită, prin regenerări artificiale, o suprafaţă de peste 24 de hectare, iar pe cale naturală – aproximativ 67 de hectare. Aşadar, trăgând linie şi adunând, în primăvară va fi regenerată o suprafaţă totală de peste 91 de hectare, după cum ne-a precizat inginer Bogdan Săvulescu, şef compartiment «Cultură-Refacere» din cadrul instituţiei.
Pe lângă cifrele mai sus amintite, mai trebuie precizat şi faptul că tot în primăvară urmează a se efectua lucrări şi în cazul a 34 de hectare de culturi calamitate. De asemenea, potrivit interlocutorului nostru, din totalul celor 344.000 de puieţi, o parte se vor direcţiona către alte Direcţii silvice ( în cazul în care există solicitări în acest sens), precum şi primăriilor interesate (cu titlu gratuit, ca în fiecare an).
Revenind la pepiniere; în contextul în care anul trecut a fost o producţie mare de fructe la speciile de stejar, la nivelul Direcţiei Silvice Prahova se aflau, la sfârşitul anului, în stoc, aproximativ 10 tone de ghindă. Iar, până în prezent, deja a fost semănat, în pepiniere, peste un hectar. Cum scriam; suntem încă în ianuarie, dar la Direcţia Silvică Prahova pregătirile pentru campania de împăduriri din primăvară sunt pe ultima sută de metri.