Violeta Stoica

Prima creșă construită în municipiul Ploiești în ultimele trei decenii și jumătate va fi dată în folosință până în primăvara acestui an, după ce ieri ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a predat ”la cheie” clădirea situată pe Aleea Strunga din cartierul ploieștean 9 Mai. Deși imobilul și toate dotările sunt finalizate, potrivit primarului Ploieștiului, Mihai Polițeanu, până ce copiii să se bucure de spațiile generoase ale noii creșe din oraș mai trebuie puse la punct anumite documente în relația cu Ministerul Educației, care va suporta toate cheltuielile legate de funcționare.

Creșa face parte dintr-un program derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, de construire a unei rețele naționale de creșe-tip, cea de la Ploiești fiind încadrată la categoria ”creșă mică” unde vor funcționa patru grupe a câte zece copii cu vârste de până în trei ani.
Practic, acesta este un proiect de suflet al ministrului Cseke Attila, care s-a arătat mulțumit de modul în care arată și creșa mică de la Ploiești, a șaptea finalizată la nivel național. De altfel, ministrul ”a dat din casă” și a mărturisit că a dat proiectul de două ori înapoi, nemulțumit de modul în care arăta inițial modelul-tip de creșă, o clădire albă și atât, ca un spital. Ulterior, proiectul s-a transformat în clădirile-tip care vor apărea în mai multe zone din țară, potrivite pentru vârsta micuților ce le vor trece pragul. Creșa de la Ploiești a costat circa două milioane de euro, iar aici copilașii vor avea spații de joacă și de odihnă special create pentru vârsta lor și vor beneficia de hrană gătită în bucătăria proprie. Și spălătoria, ca și bucătăria, este dotată cu aparatură de ultimă generație. Un proiect frumos, unde 40 de copii se vor bucura de primii pași în educația specifică vârstei lor.
Mihai Polițeanu a anunțat că se fac demersuri pentru construirea unei a doua creșe în municipiu, pe strada Cosminele, acolo unde ar exista posibilitatea de edificare a unei clădiri mai mari decât cea de pe Aleea Strunga.

”Este o creșă eficientă energetic, îndeplinește toate condițiile de eficiență energetică, împărțită pe trei zone – zona administrativă, unde copiii vin cu părinții, cu toate camerele necesare, apoi zona dedicată activităților cu copiii, unde avem locuri de dormit, camere de joacă și partea de toalete, respectiv partea exterioară, unde de asemenea sunt spații pentru joacă. (…). Motivul acestui program guvernamental de construire creșe este problema demografică a României, o problemă despre care trebuie să discutăm sincer, deschis și să acționăm în rezolvarea ei. În 2019, în România s-au născut 215.000 de copii, în 2023, acest număr este de 155.000! O scădere de aproape 30 de procente, iar pe 2024 încă nu avem cifrele exacte, dar mai mult ca sigur este o scădere și față de 2023. Și atunci, statul român a venit cu acest program guvernamental, prin care venim în sprijinul familiilor tinere, să susținem creșterea natalității și să creăm condiții de infrastructură așa cum copiii sau nepoții noștri merită”, a declarat Cseke Attila, după vizita la creșa de pe Aleea Strunga din Ploiești.
Prin PNRR, în afara creșei de la Ploiești, mai sunt două astfel de proiecte identice – la Câmpina și la Breaza. Alte nouă creșe – mici, medii și mari – sunt în diferite stadii în restul județului Prahova, astfel că, după finalizarea tuturor celor 12 creșe, în Prahova se creează 720 de noi locuri pentru copii.
Anterior vizitei la creșa nouă, ministrul Dezvoltării a fost prezent, alături de președintele CJ Prahova – Virgiliu Nanu, primarul Ploieștiului – Mihai Polițeanu și de prefectul Emil Drăgănescu și la semnarea protocolului de predare-primire a sălii de educație fizică școlară din incinta Școlii Gimnaziale “Nicolae Titulescu”, unitate școlară unde învață circa 300 de elevi și alți aproximativ 200 în două structuri ale școlii-mamă, cu sediul pe strada Popa Farcaș nr. 23.
Clădirea sălii de sport a fost construită tot prin Compania Națională de Investiții, prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Săli de Sport” și a costat circa trei milioane de lei.