Metapneumovirusul uman (HMPV) este „un virus foarte comun”, provoacă răceli de sezon obișnuite și a fost identificat în Europa încă din anul 2001, potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății și preluate de Hotnews. La copii, HMPV provoacă aproximativ 10% din totalul infecțiilor respiratorii. Virusul se transmite prin contactul cu persoane sau suprafețe infectate. Simptomele sunt, de obicei, ușoare și dispar în două – cinci zile.
„De câteva zile, sunt vehiculate foarte multe informaţii că ar fi venit în România un virus din China care produce infecţii foarte grave. Nu este cazul, discutăm despre o viroză banală”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.
Ministrul mai spune că în România se înregistrează anual, de ani de zile, zeci de mii de cazuri de viroză cauzate de virusul HMPV, în special în sezonul rece.
Metapneumovirusul este înrudit cu virusul sinciţial respirator. „Majoritatea copiilor sunt susceptibili să se îmbolnăvească cel puţin o dată cu acest metapneumovirus până la vârsta de 5 ani. Aproximativ 10% din toate infecţiile respiratorii dintr-un anumit moment sunt produse de metapneumovirus. Oricine poate lua acest virus, iar persoanele cu afecţiuni pulmonare cronice sau cu deficienţă imune sunt susceptibile să facă şi anumite complicaţii”, a precizat ministrul Alexandru Rafila.
În ceea ce privește situația din China, ministrul Sănătății spune că „nu e nimic neobişnuit în momentul de faţă, sistemul sanitar din China nu este copleşit. Spitalizările sunt chiar mai puţine decât în perioada similară anului trecut, aşa că mi-e foarte greu să spun de unde a fost această informaţie.”
În concluzie, metapneumovirusul (HMPV):
* Este un virus foarte comun, identificat încă din anul 2001.
* Cercetările arată că majoritatea copiilor sunt susceptibili de a avea o infecție cel puțin o dată înainte de vârsta de 5 ani.
* O persoană poate fi infectată de mai multe ori în viață.
* La copii, metapneumovirusul reprezintă aproximativ 10% din toate infecțiile respiratorii.
* Oricine poate lua HMPV, dar unele persoane cu afecțiuni pulmonare cronice sau cu deficiențe imune sunt mai expuse riscului.
* Virusul se răspândește atunci când o persoană intră în contact strâns cu o persoană infectată.
* Este posibil să fiți expus la virus dacă:atingeți gura, nasul sau ochii după ce atingeți suprafețele infectate;intrați în contact cu picături provenind de la strănut sau tuse de la o persoană infectată; perioada de incubație – timpul dintre expunerea la primele semne ale simptomelor – este de 3 până la 6 zile.
* Majoritatea simptomelor HMPV sunt ușoare:tuse, congestie și secreții nazale, febră, dureri în gât, greață, vărsături, diaree.Acestea dispar de obicei în două până la cinci zile. Tratamentul este simptomatic.
* Nu există vaccin.