România va solicita Comisiei Europene prelungirea cu 3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, pentru că nu are cu ce să le înlocuiască, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Țara noastră își asumase inițial că din 2026 vor fi scoase din funcțiune centralele pe lignit de la Complexul Energetic Oltenia, care ar fi urmat să fie înlocuite cu alte grupuri pe gaze, potrivit Hotnews.
„Nu avem cu ce să înlocuim grupurile pe cărbune în acest moment. Grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri, trebuie să o spunem deschis.
Au fost licitații, cum este cea de la Ișalnița, unde nu a fost niciun ofertant. La fel s-a întâmplat, din păcate, la Craiova, cu banii din PNRR, dar acesta este alt subiect și acum urmează să vedem dacă facem studii noi de piață. Cu siguranță va fi nevoie de noi licitații”, a arătat ministrul, într-o conferință de presă.
Burduja a precizat că România va negocia cu Comisia Europeană o ajustare a PNRR, în condițiile în care jalonul acesta a fost considerat închis. Ministrul a adăugat că Regulamentul european permite discuții pe acest subiect.
„În orice caz, având în vedere termenele actuale, nu putem să ne permitem, din punctul meu de vedere, ca din 2026 să nu mai putem conta pe Complexul Energetic Oltenia. Pur și simplu nu avem cu ce să înlocuim aceste grupuri pe cărbune.
Nu cred că este prea mult ceea ce cerem. Sunt alte state europene care au centrale pe cărbune până în 2049, dacă nu mă înșel. E adevărat, au dependență ceva mai mare de cărbune’, a menționat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a subliniat că se așteaptă la o flexibilitate „pe măsură” din partea Comisiei Europene în privința prelungirii acestor termene, având în vedere toate progresele făcute de România.