Sărbătorile înseamnă bucuria de a fi împreună cu cei dragi, în jurul mesei cu bunătăți tradiționale cu gustul copilăriei. Dar mai înseamnă și multe grăsimi și deci, colesterol. Primul pas în reglarea colesterolului este o alimentație simplă, integrală la care se adaugă hidratarea corectă, orele de odihnă și efortul fizic moderat zilnic, a explicat, într-un dialog cu HotNews, nutriționista Lygia Alexandrescu, președintele Societății Române de Educație Nutrițională.
În primul rând, în perioada sărbătorilor, fructele, legumele, leguminoasele, nuciferele trebuie să fie ­prezente pe masă deoarece „au și alte beneficii, dincolo de cel al reducerii colesterolului: sunt bogate în ­antioxidanți și au în compoziție cantități semnificative de fibre alimentare, atât de necesare în această perioadă.”
O veste bună este că putem ajusta rețetele tradiționale și putem evita, astfel, creșterile de colesterol și de trigliceride după această perioadă, spune Lygia Alexandrescu. „Putem adăuga uleiuri presate la rece, făină de in, de nucă sau de cânepă sau din sâmburi de struguri la prăjitura pe care o faceau bunica și mama. Putem adăuga uleiuri și făină de nucifere pentru gust mai bun, pentru aport de fibre și proteine vegetale de calitate superioară și pentru sațietate. Putem adapta rețetele tradiționale pentru valori de colesterol și trigliceride normale, pentru scăderea inflamației și pentru o inimă și articulații fericite”, potrivit nutriționistului.
• Maioneză light pentru salata boeuf se poate prepara cu ulei din sâmburi de struguri sau alt ulei presat la rece. În loc de ouă putem folosi iaurt sau cartof/conopidă fiartă și răcită, pastă de semințe de floarea soarelui sau avocado.
• Sarmăluțe mai light și mai ușor de digerat se pot gati cu carne de porc amestecată cu piept de curcan, cu orez basmati și cu ceapă roșie crudă, nu călită.
În acest fel, valoarea lor calorică scade cu o treime și digestia este mai facilă, spune nutriționistul.
• Piftia poate fi preparată și din pui sau curcan, nu doar din porc. În plus, o puteți degresa, iar în acest fel va fi redusă cantitatea de grăsimi saturate pe care o furnizează.
• Prăjiturile pot fi preparate înlocuind 1/3 din cantitatea de făină de grâu cu faină de nucă/in/cânepă. În acest fel, prajiturile vor fi mai gustoase, mai sățioase, iar digestia va fi mai ușoară.
• Zahărul din deserturi poate fi înlocuit cu xilitol din mesteacăn, un îndulcitor natural gustos și cu efect usor laxativ.