Miniștrii Mediului și Energiei au sesizat DIICOT privind apariția unor știri false care spuneau că România va dărâma barajele de pe râuri. Cei doi miniștri semnalează că unele persoane au diseminat în mod intenționat informații false, prin canale de presă online și rețele sociale, referitoare la presupusa demolare a barajelor din România. Astfel de acțiuni afectează securitatea națională, argumentează Mircea Fechet și Sebastian Burduja, într-un comunicat de presă, potrivit Hotnews. Sesizarea penală înaintată DIICOT semnalează apariția unor știri false, publicate începând cu data de 6 ianuarie 2025, care pretindeau că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin prin care se prevede demolarea barajelor, inclusiv a celor cu rol hidroenergetic, ca urmare a unor presupuse directive și regulamente europene.
Potrivit oficialilor, aceste informații au fost amplificate pe rețelele sociale de diverși utilizatori, ceea ce a generat panică și confuzie în rândul opiniei publice.
„Sesizarea s-a formulat cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false prevăzută de art. 404 Cod Penal pin raportare la amenințările la adresa securității naționale prevăzute de art. 3 lit. f), m), o) și p) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României”, se arată în comunicatul de presă. Știrile false au pornit de la un poiect al Ministerului Mediului reglementează exclusiv gestionarea barajelor ieșite din uz, fără a afecta barajele hidroenergetice sau alte infrastructuri strategice.
„Proiectul de Ordin supus dezbaterii publice în decembrie 2024 are scopul de a asigura o gestionare eficientă și sigură a barajelor care nu mai sunt utilizate, prin proceduri de conservare, postutilizare sau, în cazuri excepționale, abandonare, fără a prevedea demolarea construcțiilor funcționale. Acest proiect respectă legislația națională și nu are legătură cu reglementările europene invocate eronat în articolele de presă”, subliniază Miniterul Mediului.
Ministerul Mediului subliniază că astfel de prevederi privind barajele ieșite din uz existau încă din 2002. „În această perioadă, nu a existat nicio situație în care baraje să fi fost demolate arbitrar sau fără justificare tehnică și legală. Astfel, continuitatea reglementărilor naționale și lipsa unor modificări substanțiale contrazic ferm orice speculație referitoare la demolarea barajelor”, subliniază ministerul Mediului.
Burduja și Feche subliniază, în comunicatul de presă, că niciun baraj hidroenergetic din România nu va fi demolat și că toate informațiile vehiculate în acest sens sunt lipsite de temei. „Acțiunile legale declanșate împotriva celor care au diseminat aceste informații false reflectă angajamentul ferm al Guvernului României de a proteja securitatea națională și de a asigura o informare corectă a cetățenilor”, conchid miniștrii.
Acasă Actualitate Miniştrii Mediului şi Energiei au sesizat DIICOT privind apariţia unor ştiri false...