Victor M.Ionescu

În parohia Slon, din cadrul Protopopiatului Vălenii de Munte, sub egida „Nașterea Domnului și Taina Nașterii din nou a omului, sub călăuza duhovnicului” a avut loc, recent, cea de-a treia ediție a serbării tradiționale de Crăciun „Colindul sfânt și bun”.
Chiar dacă, inițial, părea o misiune imposibilă să pregătești o serbare în care evoluează peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, până la urmă s-a dovedit că tânăra și inimoasa preoteasă Alina-Mihaela, împreună cu harnicul părinte paroh Florin-Adrian Popa au reușit să-i integreze pe copii într-un spectacol de mare ținută artistică și duhovnicească, dedicat Nașterii Mântuitorului Hristos.
Iar ceea ce am văzut duminică, 22 decembrie, a depășit cu mult orice așteptare: biserica din Slon s-a dovedit neîncăpătoare pentru acei copii talentați și frumoși, îmbrăcați în straie trediționale, care, pe parcursul unui spectacol ce a durat mai bine de o oră, au prezentat două scenete, șapte poezii și 11 colinde! Ca element inedit, de data aceasta a debutat – cu dreptul! – și corul mămicilor, care au colindat „Taina din Scripturi” și memorabila „Cetiniță, Cetioară”.

„Sigur că e frumos când privești din afară, ca simplu spectator, dar în spatele acestor momente frumoase au stat multe ore de muncă asiduuă, de repetiții, de ispite inerente, de clipe sublime sau de tragi-comice supărări copilărești…Până la urmă, cu ajutorul bunului Dumnezeu, am reușit să integrăm totul într-un spectacol inedit și să realizăm ceea ce ați văzut astăzi în biserica noastră” – ne-a spus – cu sfiala și modestia care o caracterizează – preoteasa Alina.
După ce micii și marii artiști amatori au plecat acasă împreună cu părinții, bunicii, rudele și prietenii lor iar biserica s-a golit, am rămas să mai schimbăm câteva impresii cu părintele Florin-Adrian, care, printre altele, ne mărturisea că: „…Îmi crește inima atunci când văd, duminică de duminică, că biserica noastră este plină de copii și adolescenți. Acest lucru înseamnă că atât credința cât și tradițiile satului acesta vor fi duse mai departe de tineri, din generație în generație, câtă vreme va dăinui această comunitate. Și asta mă face să cred că ne aflăm pe Calea cea Bună, despre care atât de frumos ne vorbește Mântuitorul Iisus Hristos în Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu”. (Foto: Maria Popa)