George Marin
Un cuplaj aducând laolaltă primele patru echipe din clasamentul seriei geografice B nu se scapă, mai ales că propunea o dublă Ploiești – Galați. Nu putem spune că nu a fost interesant, deși nivelul demonstrat pe parchetul sălii Tel George Jr. nu a fost tocmai cel așteptat.
În primul meci, CSM – ul nostru a întâlnit echipa gălățeană căreia ex-campionul mondial de box profesionist, Lucian Bute, îi dă doar numele. Ca scor, meciul a fost echilibrat până spre finalul reprizei, când de partea gazdelor a survenit un neașteptat black-out care le-a dus pe gălățene la un avans de cinci goluri. Că jumătate dintre echipierele CSM – ului înscrise pe foaia jocului sunt junioare III ar fi și nu ar fi o scuză. Mai mult nu. La reluare, diferența s-a menținut cu mici variațiuni până după mijlocul mitanului (23-27, min 48). Deodată, lumina s-a stins în partea gălățeană, fetele noastre răsturnând scorul (28-27,min 52), prin goluri consecutive în ciuda faptului că al doilea time-out al CSM – ului a părut să fie nepotrivit solicitat într-un moment în care echipa era în plin avânt gălățenele fiind groggy, ca să folosim un termen din sportul celui care patronează echipa de la malul Dunării. Scorul a alternat, cu minim avantaj de partea vizitatoarelor, până în minutele de final, când victoria a tras de partea ploieștenelor grație paradei de final a portarului Daria Ioanițiu în fața Irinei Preda, ajunsă la semicercul mic.
Dincolo de scor, câteva considerații se impun clar. Meciul a fost câștigat, fără doar și poate, prin evoluția Sarei Curcan, care, spre deosebire de meciul trecut vizionat de noi, și-a demonstrat pe deplin calitățile de aruncătoare, dar și de pasatoare, mai ales spre final, atunci când puterile din mâna sa stângă balansau spre cădere. Totodată, Sara și-a asumat responsabilitatea aruncării în momente cheie, când echipa se afla în amenințare de joc pasiv sau în inferioritate numerică. În ciuda faptului că ea a fost ghicită și, evident, blocată de apărarea adversă în unele momente, Sara a rezistat fizic aproape întreg meciul, înregistrând un procent de 68% (17 goluri din 25 de aruncări). Sara a fost binișor secondată de celălalt inter, din stânga, Bianca Brînzaru. O mențiune se cuvine coordonatorului Miruna Andronache, cu bune și prețioase recuperări defensive în final, și a cărei absență din teren cerută de necesarele minute de odihnă s-a cunoscut în momentele de atac. Acestui joc simplist, bazat pe aruncările Sarei, nu i s-a mai adăugat nimic considerabil, cu excepția câtorva acțiuni, doar 16 în tot meciul, care au dus mingea la extreme. Despre succesul acestor acțiuni vorbesc cifrele. Din extrema dreapta s-au înscris două goluri din zece aruncări, ambele marcate după pauză, deși trei jucătoare au fost folosite în acea poziție, dar niciuna cu stânga mâna forte. Iar în partea opusă, vântul a bătut la fel. Tot două goluri marcate, din șase aruncări, ambele goluri înregistrându-se în prima parte. Aceste multe ratări au contribuit, alături de altele din zonă centrală, la cele 21 de mingi apărate de Ioana Popoiu, portarul echipei din Galați.
Dacă este să discutăm despre apărare, aceasta a fost destul de generoasă cu oaspetele, lăsând deseori spații libere care au fost speculate prompt. În plus, așezarea în imediata apropiere a semicercului propriu a dus la generarea multor aruncări de la 7 metri, din care gălățeana Bianca Oprișan a transformat zece, ratând doar două. Chiar dacă nici echipa din Galați nu a excelat la jocul din extreme – a mai mișcat ceva-ceva în partea stângă – apărarea ploieșteană nu a fost tot timpul conectată, primindu-se multe goluri din faze simple, mergând până la gafa antologică petrecută la semicercul mic, pe repunere proprie (golul advers al egalării la 28, min. 52). Nu am mai pus la socoteală celelalte greșeli, supărător de multe de o parte și de alta… Astfel avem explicația afirmației din debut referitoare la nivelul jocului practicat, afirmație care a fost întărită și de al doilea joc al cuplajului.
CSM Ploiești – ACS Lucian Bute Galați 36-35 (13-18)
CSM: Daria Ioanițiu 11 intervenții, Carmen Toma, Bianca Marin – Sara Curcan 17 goluri (3 din „7 metri”), Bianca Brînzaru 8, Miruna Andronache 4, Daria Marin 3, Ana-Maria Filip 2, Diana Constantinescu 1, Teodora Simion 1, Daria Bădin, Ilinca Dudu, Andra Georgescu, Ana Constantinescu, Andra Matei, Carla Diaconu. Antrenori: Leonard Cristescu, Geta Opincariu.
În partida vedetă, echipa patronată de Consiliul Județean Prahova a întâlnit liderul neînvins al seriei, până la ora jocului, CSM Galați. Liderul a rămas neînvins și după acest joc, unul pe care l-a dominat pe de-a-ntregul, dovedindu-se o echipă mai echilibrată decât cea pe care CSJ o poate alinia, în ciuda faptului că nu posedă o extremă stânga de valoarea celorlalte coechipiere. Gălățenele s-au distanțat încă din debutul meciului grație interului dreapta Monica Scarlat (nr. 11, 10 goluri marcate), o stângace cu fizic potrivit postului și cu un braț bun căreia jucătoarele noastre nu prea i-au putut face față. Ea a fost cea care a atras atenția, dar CSM – ul gălățean a prezentat și alte trei-patru fete cu certe calități. Mai mult, ele formează o echipă care poate pune în practică acțiuni, unele chiar simple, cu care pot destabiliza apărarea adversă. Cu toate acestea, putem spune că apărarea fetelor noastre s-a descurcat binișor, în ciuda unor situații în care a fost făcută șah-mat. Atacul, însă, s-a bazat pe cuplul Delia Roșu – Daria Comendant, cuplu a cărui eficiență a fost blocată uneori de apărarea adversă, socotind aici și portarul Alexia Bucner (14 parade, distribuite egal pe reprize). Abia în ultima treime a primului mitan au intervenit în joc realizările Alexandrei Radu din zona din stânga. Un bun ajutor ar fi putut aduce interul dreapta Izabela Ioniță, cu o prestație bună în apărare, dar fără aruncări la poartă din zona ei deși dispune de calități fizice apreciabile, demonstrând și forță în braț. Golurile marcate de ea au fost înscrise din poziție de pivot!
CSJ Prahova: Karla Bagiu 13 intervenții (1 de la „7 metri”), Bianca Bioata 4, Bianca Vesel 1, Lavinia Ioniță – Daria Comendant 11 goluri (6 din „7 metri”), Delia Roșu 7 91), Alexandra Radu 7, Izabela Ioniță 3, daria Gheorghe 2, daria Bănică 2, Gabriela Roiniță 1, Sofia Robu, Patricia Sima, Andreea Minea, Bianca Sora, Alexia Condeescu. Antrenor: Cristian Roșu.
Clasamentul primelor patru echipe după etapa a 9-a: 1. CSM Galați 18 p, 2. CSM Ploiești 16 p, 3. ACS Lucian Bute 14 p, 4. CS Județean Prahova 12 p.