Consilierii judeţeni PNL şi USR s-au abţinut de la vot

V. Stoica

Președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a supus aprobării consilierilor județeni, în cadrul unei ședințe extraordinare care a avut loc ieri, un proiect de hotărâre pentru aprobarea proiectului ”Construire Spital Județean Prahova”, prin interconectare cu unitatea spitalicească existentă, precum și a cheltuielilor aferente acestuia și a documentației tehnico-economice pentru acest obiectiv de investiții.
Deși contractul pentru studiul de fezabilitate a fost semnat în mandatul trecut, când la conducerea Consiliului Județean Prahova se aflau liberalii și useriștii, tocmai reprezentanții PNL și USR s-au abținut de la vot, ieri, motivând că nu ar fi avut întreaga documentație pusă la dispoziție. În ciuda opoziției reprezentanților celor două partide, proiectul a fost adoptat, cu votul majorității aleșilor județeni.
Noua structură a Spitalului Județean de Urgență ar urma să cuprindă patru module noi, legate de actuala structură prin pasarele metalice, pentru circulația personalului și a pacienților între clădirea existentă și modulele noi. Conform documentației aprobate ieri, valoarea totală a investiției este de circa 589 de milioane de lei, inclusiv TVA.
”Prin prezentul obiectiv de investiție se propune extinderea infrastructurii Spitalului Județean de Urgență Dr. Constantin Andreoiu Ploiești, prin construirea de noi corpuri care vor funcționa unitar din punct de vedere organizatoric și gospodăresc cu clădirea existentă. Pentru proiectul “Construire spital județean Prahova” interconectare cu unitatea spitalicească existentă a fost elaborat de către Asocierea Cubicon Invest SRL – Mansart Corporate SRL, Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiție ”Spitalul de Urgență Ploiești (construire Spital județean Prahova)”, se arată în documentație, unde se mai precizează că ”obiectivul principal (n.n. – al proiectului) îl constituie relocarea și gruparea specialităților ce funcționează astăzi în sistem pavilionar, în locații diferite, în clădiri necorespunzătoare, împreună cu alte spații medicale și conexe necesare pentru buna desfășurare a activității clinice, într-un complex integrat modem, modular care să răspundă standardelor și cerințelor actuale de calitate și să faciliteze abordări integrate ale serviciilor de sănătate.
Ansamblul de corpuri noi propuse ale Spitalului Județean Prahova va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, echipamente medicale, instalații și tehnologie IT de înaltă performanță. Propunerea de construire/amenajare în incinta spitalului cuprinde clădirea de spital propusă, compusă din patru module structural identice, având regim de înălțime S+P+1E – denumite M1, M2, M3, M4, dar cu funcțiuni diferite; un corp de legătură între ele, având regim de înălțime S+P+1E și etaj tehnic (parțial); pasarela de legătură între clădirea de spital existentă și clădirea de spital propusă; parcare supraetajată cu heliport; amenajare incintă – spații verzi”.
Votul de ieri a fost cu atât mai important cu cât data de 20 decembrie 2024 este termenul-limită de depunere în vederea includerii proiectului pe o axă de finanțare din cadrul ”Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești”, derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.