George Marin

Echipa patronată de Consiliul Județean Prahova a mai făcut un pas în marșul său de neoprit către calificarea în turneul final, cel care distribuie biletele pentru Liga Florilor, sau, în cazul nefericit, mai oferă o șansă de a te confrunta cu alte două echipe din prima ligă cu speranța că vei învinge măcar una.
Fără două piese importante, Băcăoanu și Beșleagă, ambele indisponibile, dar cu noutatea Daria Norocea și cu Maria Ilie în poziția de extremă stânga, „bufnițele” nu au avut probleme în a depăși o echipă cu un efectiv tânăr (vârste între 19 și 23 de ani) și care a venit la Ploiești cu doar 12 jucătoare, între care doi portari. Mai degrabă, probleme și-au creat singure prin demarajul greoi (3-2 a fost până în minutul 9) și prin permisivitatea apărării manifestată după pauză, când s-a schimbat „garda”, inclusiv în poartă. 27 de goluri primite reprezintă o cifră mare într-o confruntare cu o echipă cum s-a arătat a fi Reșița. Atacul a fost destul de agil în construcția acțiunilor, deseori reușind să disloce apărarea adversă și să găsească spațiile libere de pătrundere către semicercul advers.
La fel de bine s-au reușit angajări surprinzătoare pentru pivoți, care și-au tras partea leului în ceea ce privește golurile marcate, un sfert din numărul total. Pe lângă contraatacurile eficiente, au putut fi observate unele acțiuni cursive finalizate cu succes, dar și câteva ratări neașteptate. Considerând că și acestea sunt ale handbalului, nu ar fi un capăt de țară. Dar, aceste ratări au venit, poate, și pe fondul unei prea rapide relaxări apărute odată cu distanțarea considerabilă pe tabela de marcaj. Totuși, ca și în partidele anterioare vizionate, rămâne în suferință aruncarea de la distanță. A fost prezentă sporadic. Pentru echipele care se vor califica în turneul final, apărările nu vor mai fi tot atât de permisive cu accederea la semicercul propriu ca în jocurile din turneul regular, unde sunt și echipe aproape amatoare. Iar în Liga Florilor, acolo unde țintesc „bufnițele”, nici atât!
În etapa următoare, miercuri, CSJ va juca la Cluj-Napoca împotriva unei echipe în creștere valorică. În partida tur, CSJ a învins la Ploiești cu 32-17. Sezonul 2024 se va încheia cu meciul pentru „Cupa României”, programat sâmbătă. Deocamdată nu a fost comunicată ora de începere. Cât privește locul disputei, se pare că acesta va fi asigurat de sala din Plopeni.

CS Județean Prahova – CS Universitar Reșița 42-27 (23-11)
CSJ: Emanuela Ivașcu 9 intervenții (31%), 1 gol marcat, Viktorya Timoshenkova 3 (30%) – Roxana Cîrjan 8 goluri (2 din „7 metri”), Anamaria Dumitrașcu 5, Natalia Striukova 4, Cătălina Sava 4, Florina Alexandru 3, Carmen Stoleru 3, Ana Berbece 3, Diana Andrița 3, Daria Norocea 2, Dora Krsnik 2, Mădălina Iordache 2, Maria Ilie 1, Ștefania Epureanu 1, Bianca Berbece. Antrenori: Adrian Chiruț, Robert Comendant.

Nu se poate, dom´ne!
Sâmbătă, la Ploiești, CSJ a primit vizita echipei din Reșița. În încheierea sezonului din 2024, CSJ mai are de disputat un meci contând pentru „Cupa României”. Cine va fi adversar? Nimeni altcineva decât echipa din Reșița. Cum FRH a impus amenzi drastice pentru neprezentări, nu se pune problema ca Reșița să nu se prezinte. Ar costa mult mai mult decât deplasarea. Dar, pentru a mai scădea din costurile repetării unei deplasări de 500 de kilometri, CSJ și CSU Reșița s-au înțeles să joace meciul din „Cupa României” la Ploiești, a doua zi după meciul contând pentru campionatul Diviziei A. Adresă oficială a fost înaintată către FRH, acceptul ambelor cluburi fiind evident. Surpriză! FRH zice că nu!
Mai auzeam lume care se plângea de FRH. Aiurea! Se vede clar că FRH este mai tare ca EHF. European Handball Federation, ca să fim mai clari. Ce nu înțelegeți? În preliminariile European League și European Cup, EHF permite ca meciurile tur și retur să se dispute în două zile consecutive pe terenul uneia dintre combatante dacă ambele cluburi sunt de acord. Ce retrograzi lucrează la EHF! Face mai bine FRH să fie călători pe drumuri. Cu drumuri pline, cu hoteluri pline, cu restaurante pline, crește economia țării! Dar are grijă FRH de acest gen de echipe care participă atât cât pot bazându-se mai mult pe principul olimpismului și care mâine-poimâine pot ­dispărea din lipsă de fonduri? Și atunci, ce campionat va face FRH? Cu câte echipe? Că și acum sunt multe tare! (G.M.)