Nicoleta Dumitrescu
Cu siguranță, nimeni nu ar fi crezut că exact în ziua de Moș Nicolae, după orele prânzului, în România, urma să se scrie o nouă pagină – mai mult decât memorabilă – din istoria recentă a țării. Având în vedere fierberea care exista și toate cele care au urmat imediat după desecretizarea concluziilor formulate în urma ședinței CSAT, ceva plutea totuși în aer pentru ca, ulterior, anularea turului doi al prezidențialelor, respectiv reluarea de la zero a întregului proces electoral pentru alegerea noului șef al statului să devină o certitudine, chit că românii din afara țării începuseră să voteze.
Calendarul arată că deja s-au scurs câteva zile de la data de 6 decembrie 2024, decizia CCR fiind considerată – dincolo de multele comentarii și întrebări la care nu se știe cine și când ar putea să răspundă – și un punct zero de la care ar trebui să se pornească totul în ceea ce privește viitoarele și necesarele decizii, mai ales în politică!
Având în vedere situația dată, primul test pentru politicieni îl reprezintă chiar începerea negocierilor pentru formarea noului Guvern. Rămâne de văzut, însă, în ce măsură primele discuții purtate înainte de 6 decembrie vor mai rămâne în picioare, având în vedere întâlnirile între reprezentanții PSD, PNL, USR, UDMR și minorități ce au vizat conturarea unei așa-zise ”majorități pro-europene” în Parlament, care să asigure, evident, și stabilitatea viitoarei guvernări. Dar, politicienii vor fi capabili să facă dovada faptului că sunt în stare să înceapă, cu adevărat, chiar de la punctul zero? Rămâne de văzut, pentru că, în viziunea politicienilor, negocierea a fost văzută, întotdeauna, drept o târguială, mai exact o împărțire a funcțiilor între partide, cât să nu aibă vreo formațiune politică mai puține funcții, în mod special la ministere, decât celelalte!
Anul electoral 2024, ajuns acum în luna decembrie – a cadourilor – a demonstrat, însă, care a fost semnalul dat de români la urne, și anume schimbarea, în contextul în care, în cascadă, rezultatele primelor rude de alegeri a arătat care au fost opțiunile electorale ale românilor, punctul culminant fiind pe 24 noiembrie, la primul tur pentru prezidențiale. Prin urmare, odată cu ceea ce s-a întâmplat în acest an, unul fără precedent, dat fiind faptul că este și pentru prima dată când în România au fost anulate alegerile prezidențiale, chiar în timpul în care românii stabiliți în străinătate se aflau în cabina de vot, oare politicienii conștientizează că trebuie să se schimbe, să fie cu totul altfel față de cum au fost în ultimii 35 de ani, pentru că aceasta este , de fapt, prin vot, și semnalul electoratului?
Rămâne de văzut, iar acest lucru se va vedea extrem de repede, odată cu nominalizarea noului premier și a întregii echipe guvernamentale. În ceea ce privește viitorul premier, social-democrații se consideră mai mult decât îndreptățiți ca nominalizarea să vină de la ei, având în vedere că liberalii sunt un pic încurcați în privința avansării unui nume, având în vedere scorul mic înregistrat la parlamentare, plus rușinea de a nu avea listă de candidați, chiar din vina lor, pentru Diaspora.
Oricum ar fi, o resetare a comportamentului politicienilor, obligatoriu, trebuie să aibă loc, iar odată cu ea, vorbele goale vor trebui să dispară, colaborarea și comunicare fiind termenii care s-ar impune să domine în politica românească dacă se vrea, cu adevărat, să se facă pasul schimbării. Altfel, dacă la masa negocierilor discuțiile vor fi tot de genul ” o funcție mie una ție” și se va merge în continuare tot pe promisiuni fără acoperire, atunci politicienii chiar că fac dovada că nu sunt capabili să priceapă semnalele venite de la electorat chiar și prin vot!