F.T.

S-au scris şi se scriu multe poveşti despre patrioţi, despre patriotism. Iar la nivel declarativ, cine nu îşi iubeşte ţara?
Mai greu e cu faptele.
Iar nu despre vorbe, ci despre fapte este vorba în informarea Grupării Mobile de Jandarmi «Matei Basarab» Ploieşti. Şi despe un tânăr care în anul 2008 era elev, în clasa a III-a, la o școală din Drobeta Turnu-Severin și, ca multe alte familii din România, și familia lui avea un membru plecat la lucru în afara țării. Tatăl lui lucra de mai bine de un an în Spania».
Iar, mai apoi, a urmat, «inevitabilul»: a fost anunțat de mama sa că vor pleca și ei pentru a reîntregi familia.
«Și așa a tot fost până în 2020, când Gabriel Screciu a ajuns în România pentru o perioadă de șase luni, cu o bursă Erasmus, la Timișoara, fiind student la o facultate cu profil economic. În timp ce totul era închis de pandemie, iar în cazul unora inclusiv speranța era blocată, pentru Gabi au început să se întrezărească noi orizonturi. A aflat pentru prima dată cum este să te simți acasă, a început să înțeleagă de ce dorul de țară doare, motivul pentru care cei plecați întemeiază tot felul de comunități în care aduc câte ceva de pe tărâmurile natale… Și tot atunci a fost pentru prima dată când a conștientizat transformările pozitive din România. Tot în lunile de ședere aici i s-a inoculat și ideea de a urma o carieră militară în țara în care s-a născut. În Spania, o astfel de opțiune însemna renunțarea la cetățenia română, variantă pe care colegul nostru a exclus-o din start», spun reprezentanţii jandarmeriei prahovene.
Şi mai adaugă poate cel mai important lucru: «Gabi a reușit să depună Jurământul de credință față de țara sa în prezența părinților, vădit emoționați de lecția pe care le-a oferit-o fiul lor despre puterea dorinței, curaj și patriotism». Apoi, a urmat ceea ce era firesc să se întâmple: «Drumul reîntregirii familiei Screciu avea să fie din nou parcurs. De această dată, în sens invers. S-a întâmplat în 2023, după ce Gabi a absolvit Școala de Subofițeri Jandarmi, iar părinții lui au decis să urmeze exemplul copilului lor și să revină acasă».(Gruparea Mobilă de Jandarmi Prahova).
Cum a ajuns la Ploiești? Ne spune aceeaşi sursă menţionată mai sus: «A fost singura opțiune, dorința fiindu-i insuflată de colegii care au făcut practică aici și i-au povestit despre colectiv și despre misiunile jandarmilor. Iar planurile le are tot aici, dorindu-și ca pe viitor să-și întemeieze o familie și să avanseze în cariera militară». Şi încheie frumos acestă poveste – despre fapte, iar nu despre vorbe – instituţia ploieşteană: «Se scriu și se vor scrie multe despre curaj și patriotism, dar una dintre cele mai concludente definiții ne-a oferit-o Gabriel Screciu!» (Foto: Gruparea de Jandarmi Mobilă «Matei Basarab» Ploiești)