Un set ciudat de urme din sălbăticia australiană care a declanșat un val de speculații pe rețelele de socializare a fost provocat de un fenomen natural cât se poate de cunoscut, chiar dacă mai puțin obișnuit în această parte a lumii: o tornadă, relatează Gizmodo, potrivit Hotnews.
Echipa de cercetători care a analizat urmele pe baza imaginilor din satelit a concluzionat că tornada a avut loc între 16 și 18 noiembrie 2022 și că fenomenul meteorologic s-a întins pe o distanță de 11 kilometri și avut o lățime de până la 250 de metri, cu viteze ale vântului ce depășeau 200 km/h.
Imaginile din satelit arată „modele izbitoare numite <<urme cicloide>>, formate de vortexurile de sucțiune ale tornadelor”, a explicat Matej Lipar, cercetător la Universitatea Curtin din Australia și autor principal al studiului, în revista The Conversation. „Aceasta sugerează că tornada nu a fost o furtună obișnuită, ci una din categoriile puternice F2 sau F3, rotindu-se cu vânturi distrugătoare”.
Deși tornadele sunt de regulă fenomene meteorologice asociate statelor din zona Marilor Câmpii din SUA, aflate în așa-zisa „Alee a tornadelor”, ele au fost raportate pe fiecare continent, cu excepția Antarctidei. Tornada care a lăsat urmele vizibile din satelit în Australia a avut loc pe Câmpia Nullarbor, la granița dintre regiunile de Vest și Sud a continentului, unde astfel de fenomene meteorologice nu sunt comune.
Pentru că această zonă este slab vegetată, „cicatricea” lăsată de fenomenul meteo a fost încă vizibil în imaginile din satelit și pe teren până în primăvara anului 2023, la 18 luni după eveniment. Echipa de cercetători consideră că tornada s-a învârtit în sensul acelor de ceasornic, într-o direcție estică, timp de 7 până la 13 minute, deplasându-se constant cu un front rece care a traversat regiunea în acea perioadă. Evenimentul nu a fost înregistrat anterior deoarece s-a produs într-o zonă nelocuită, astfel că nu a provocat daune materiale.
Tornada din 2022 a fost neobișnuită în comparație cu alte tornade din sudul Australiei. Majoritatea fenomenelor de acest gen din zonă, înregistrate între 1795 și 2014, au avut loc la sud de Perth – orașul din vârful de sud-vest al Australiei – și la vest de Adelaide, spre est. Tornada recent investigată s-a produs între cele două puncte. Cercetarea echipei care descrie acest fenomen meteo a fost publicată recent în Journal of Southern Hemisphere Earth Systems Science.