Academia Americană de Pediatrie, AAP, a dezvoltat prin Ghidurile „Viitor promițător” – Bright Futures – un set de reguli pentru buna îngrijire a copiilor din momentul nașterii și până la adolescență.
Astfel, potrivit acestor surse- citate de Hotnews- prima vizită medicală trebuie să aibă loc în prima săptămână de viață a sugarului. Moment în care i se întocmește copilului o fișă medicală pe baza actelor eliberate de maternitate conținând inclusiv informațiile privind greutatea la naștere, eventualele probleme în timpul sarcinii sau a travaliului. Totodată, dacă în maternitate copilul nu a fost imunizat contra hepatitei B, i se efectuează imunizarea. De precizat că AAP recomandă ca toți nou-născuții să fie vaccinați contra virusului hepatitic B în primele 24 de ore de la naștere, ceea ce în mod normal se întâmplă în maternitățile din România.
Următoarele controale medicale, potrivit calendarului AAP, sunt la o lună, două luni, patru luni, șase luni, nouă luni, un an, un an și cinci luni, un an și jumătate, doi ani, doi ani și jumătate și trei ani. După această vârstă frecvența este de un control pe an, până la vârsta de 21 de ani.
Prevenția este primul beneficiu pe care îl au controalele medicale regulate la pediatru. Copilul este imunizat potrivit calendarului național pentru a fi ferit de bolile infecțioase, iar părinții pot pune întrebări referitoare la nutriție, siguranța copilului, acasă sau la creșă și grădiniță.
Un alt beneficiu este acela al urmăririi creșterii și dezvoltării. Atât medicul, cât și părintele pot vedea evoluția copilului față de precedenta vizită și discuta pe marginea eventualelor probleme de sănătate ivite.
În timpul controalelor medicale părintele își poate exprima orice îngrijorare referitoare la copil. Își poate face o listă cu subiectele despre care dorește să vorbească cu medicul și care se pot referi la dezvoltarea, comportamentul celui mic, somnul, mâncatul sau înțelegerea cu alți membri ai familiei. E bine ca discuția să aibă loc la începutul vizitei.
Vizitele regulate creează relații puternice și de încredere între medic pediatru, părinte și copil. AAP recomandă aceste vizite ca pe o modalitate de lucru în echipă – părinți și medici pediatri – în beneficiul copiilor, a dezvoltării, sănătății lor fizice, mintale și sociale optime.