Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte utilizarea acestora, iar pentru nerespectarea obligaţiilor legale angajatorii riscă amenzi de până la 35 de milioane de euro sau de până la 7% din cifra de afaceri mondială totală anuală pentru exerciţiul financiar precedent, conform unei analize de specialitate, publicate ieri de EY și preluată de Agerpres.
Regulamentul european adoptă o abordare bazată pe riscuri şi clasifică sistemele de IA în patru categorii de risc: inacceptabil, ridicat, limitat şi minim, au explicat consultanţii companiei.
«Utilizarea IA pentru a deduce emoţiile unei persoane fizice în sfera locului de muncă prezintă un grad de risc inacceptabil şi este interzisă, reprezentând o ingerinţă la adresa valorilor UE şi a drepturilor fundamentale. De asemenea, având în vedere impactul semnificativ pe care îl pot avea asupra carierei, mijloacelor de subzistenţă şi drepturilor lucrătorilor, următoarele sisteme de IA din domeniul ocupării forţei de muncă şi gestionării lucrătorilor sunt considerate ca prezentând un grad ridicat de risc: cele destinate recrutării sau selectării persoanelor fizice, în special pentru a plasa anunţuri de angajare direcţionate în mod specific, pentru a analiza şi a filtra candidaturile pentru locuri de muncă şi pentru a evalua candidaţii; cele destinate luării deciziilor care afectează termenii derulării relaţiilor de muncă, promovarea şi încetarea relaţiilor contractuale legate de muncă, pentru a aloca sarcini pe baza comportamentului individual sau a trăsăturilor ori caracteristicilor personale sau pentru a monitoriza şi evalua performanţa şi comportamentul persoanelor aflate în astfel de relaţii», se menţionează în analiză.
În acelaşi timp, prin excepţie, aceste sisteme nu vor fi considerate ca având un grad ridicat de risc, dacă nu prezintă un risc semnificativ de a aduce prejudicii sănătăţii, siguranţei sau drepturilor fundamentale ale persoanelor fizice, inclusiv prin faptul că nu influenţează în mod semnificativ rezultatul procesului decizional. «Cu toate acestea, chiar şi în situaţiile exceptate, aceste sisteme vor fi considerate întotdeauna ca prezentând un grad ridicat de risc, dacă creează profiluri ale persoanelor fizice», notează consultanţii.
La capitolul obligaţii, companiile care utilizează IA în relaţiile de muncă trebuie să respecte instrucţiunile de utilizare puse la dispoziţie de către furnizorii de sisteme IA, prin adoptarea de măsuri tehnice şi organizatorice corespunzătoare în acest sens.
De asemenea, supravegherea acestor sisteme cu grad ridicat de risc va trebui să fie încredinţată unor persoane care dispun de competenţa, formarea, autoritatea şi sprijinul necesar, fie prin angajarea de resurse umane adecvate, fie prin extinderea responsabilităţilor personalului relevant existent.
În acelaşi context, companiile care implementează sisteme de IA trebuie să se asigure că atât personalul propriu, cât şi alte persoane care se ocupă cu operarea şi utilizarea acestor tipuri de sisteme în numele lor, dispun de competenţele şi cunoştinţele necesare în materie.
Angajatorii vor trebui să aibă în vedere amenzile care pot fi aplicate pentru nerespectarea dispoziţiilor în materia protecţiei datelor cu caracter personal. Astfel, acestea pot ajunge, în funcţie de încălcare, până la 20 de milioane de euro sau, în cazul unei întreprinderi, de până la 4% din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exerciţiului financiar anterior, luându-se în calcul cea mai mare valoare.