Florin Tănăsescu
În condiţiile unui trafic şi aşa infernal, Poliţia Rutieră Provizorie recomandă, cu sfială, oricărui cetăţean, fie în mers voios pe jos, fie aflat la volan, să respecte o serie de reguli, cum ar fi… Dar, mai-nainte să spunem cine este şi ce hram poartă această instituţie.
Angajaţii sunt lucrători pe perioadă determinată. Adică este funcţională până-şi văd unii sacii-n atelajul hipo, iar alţii rămân de căruţă.
Nu vă speriaţi în cazul în care vă iese în sensul giratoriu vreun agent provizoriu! Are intenţii bune, nu vă cere permisul de conducere şi nici actele de identitate.
Nu dă amenzi, nici nu vă cere să suflaţi în fiolă. Sau etilotest, cum se zice mai nou.
Nimic din toate astea; doar vă dă sfaturi.
Poliţia Rutieră Provizorie – i se mai spune şi Sezonieră – funcţionează după sloganul „Administraţíe, dar nu pentru hoţi, siguranţă pentru fiecare”.
Revenim la cum am început, aşadar:
În condiţiile unui trafic şi-aşa infernal, Poliţia Rutieră Provizorie recomandă, cu sfială, oricărui cetăţean, aflat în mers voios pe jos sau aflat la volan, să respecte o serie de reguli, cum ar fi…
1. Nu priviţi în sus, chiar dacă s-adună nori negri. Nu de alta, dar riscaţi să vedeţi ochi înlăcrimaţi, care vă roagă să-i votaţi. Caz în care riscaţi să intraţi în şanţ, sau…
2. Să vă treziţi pe contrasens. Deci, atenţionarea – „Cotroceniul are prioritate!” – nu e pentru dumneavoastră, dacă n-aţi înţeles până acum.
3. Celui/celei aflate în dreapta şoferului îi este recomandat să nu chirăie brusc „Vaaaai, ce mişto e afişul cu domnul candidat!”. Nu de alta, dar există probabilitatea de 75% să confunde conducătorul auto frâna cu pedala de acceleraţie şi să ajungeţi la altă destinaţie. Ferească Dumnezeu!, că nu zicem care.
4. Dacă vă iese-n cale vreun afiş/banner şi vă face semnul „Votează-mă, nene!”, atunci, da, acceleraţi.
Şansa să scăpaţi întregi la minte este tot de 75%.
Pietonii, de asemenea, sunt rugaţi să nu se benocleze la domnii candidaţi, că ei au perturbat mersul firesc al ţării.
A, că vor face ochii cât cepele când le vor fi mărite impozitele, când vor creşte preţurile, asta-i altă gâscă în aceeaşi traistă veche de trei decenii.
Cam aşa funcţionează Poliţia Rutieră Provizorie.
Fireşte, a existat odată iniţiativa ca aceasta să devină permanentă.
Concluzia? Nu-i eficientă! Recomandările/ sfaturile ei n-au fost luate în seamă. Şi, să nu ne facem iluzii, nici că vor fi!
Nici câtă vreme „Cotroceniul are prioritate!”.
Nu, câtă vreme, acelaşi refren l-auzim mereu, după câte-o iluzie o dată la cinci ani:
Viaţa noastră, unde e? Viaţa noastră, ce-aţi făcut cu ea?”.