Astăzi, în prim-plan se află senatorul Radu Oprea, unul dintre cei mai experimentați politicieni din Prahova, cu un parcurs profesional remarcabil atât în mediul privat, cât și în administrația publică. Fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea a demonstrat în repetate rânduri un angajament ferm pentru susținerea antreprenorilor și dezvoltarea economică a României.
Senatorul Radu Oprea ne împărtășește câteva dintre realizările activității sale ministeriale, planurile pentru stimularea IMM și strategiile prin care intenționează să atragă investiții care să sprijine dezvoltarea durabilă a economiei naționale. ”Sunt ploieștean, am 54 de ani, de profesie sunt inginer electromecanic și am absolvit UPG Ploiești.Sunt senator din anul 2012, iar acum sunt ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Sunt un om căruia îi place să lucreze foarte mult, dar îmi place și să fac mișcare, să mă plimb în aer liber, să schiez”, a ținut să se prezinte senatorul Radu Oprea.
Întrebat care sunt cele mai mari realizări ale sale, acesta a precizat: ”În primul meu mandat, am reușit ca o semnătură a mea, a României, să fie pe acordul comercial cu Vietnam, să deschidem piața Vietnamului, o piață de 100 de milioane de locuitori. Spre exemplu, anul acesta, când premierul din Vietnam a venit în România, am reușit să deschidem piața pentru producătorii de carne de pasăre din România. În cel de-al doilea mandat, cred că una dintre cele mai mari realizări este aceea că am reușit să repornesc industria de apărare a României. În foarte mulți ani nu s-a întâmplat nimic, dar acum avem o strategie și o lege noi, iar lucrurile încep să se vadă, inclusiv aici, în Prahova, unde la UM Plopeni nu s-a mai lucrat de ani buni la schimb!”.
Acesta a ținut să mai precizeze: ”Viitorul economiei românești este reindustrializarea. Și spun acest lucru pentru că, de data aceasta, și geografia, și geologia, ne sunt prietene, pentru că avem o veche industrie cu tradiție, de petrol și gaze, în România. Prima rafinărie din lume, în 1857, a fost construită de frații Mehedințeanu aici, lângă Ploiești, și, datorită acestui fapt, astăzi avem sonde care pot primi dar și să stocheze carbon. Este o nouă tehnologie, o tehnologie care, în momentul în care va deveni matură, va da unicitate României, pentru că vom fi cei mai competitivi din toată Uniunea Europeană pentru industria energointensivă, iar aici vorbesc despre industria cimentului, cea siderurgică, a sticlei, industria producătorilor de îngrășăminte chimice, de industria chimică, pentru că toate au nevoie de captare de carbon. Vom avea energie ieftină, pentru că vom produce din ce în ce mai multă energie în România, de la energie hidro la energia nucleară, la energia produsă de vânt și din soare, la energia produsă din gaz. Care gaz? Gazul pe care îl vom extrage începând cu 2027 din Marea Neagră. Acestea toate fac ca România să fie unică și reindustrializarea să se întâmple aici. Ca senator, în primul an de mandat, primul lucru a fost să înțeleg cum funcționează profund statul român. Pentru că dacă nu înțelegi direcția de mișcare a hârtiilor, cum sunt interconectate diverse instituții ale statului român, cum să colaborăm cu mediul de afaceri, să avem acel dialog cu sindicatele, cu patronatele, nu poți legifera corect. Acum am înțeles acest lucru și am putut să am legi foarte bune care au fost promovate, cum ar fi spre exemplu Legea parcurilor industriale. Drept urmare, în jurul Ploieștiului sunt astăzi peste 10.000 de locuri de muncă reglementate, legiferate. Am mai reușit ca antreprenorul să fie bine privit în societatea românească, antreprenoriatul fiind o poveste de succes. Am făcut acest lucru cu un program care este deja foarte cunoscut- Startup Nation. Acum, cu acest program suntem la cea de-a patra ediție, care debutează din fonduri europene, care va fi un program cu o alocație nerambursabilă de 250.000 de lei, mai mare decât era înainte, și care se adresează tuturor acelora care doresc să debuteze în afaceri. Este un program cu rezultate excepționale, cifrele arătând că 91,5% dintre companiile care au debutat acum 5 ani sunt active pe piața din România. Revenind la economie, este nevoie de mai multă energie curată în România, iar Guvernul României-Guvernul Marcel Ciolacu face acest lucru. Pentru că investim mult în energie nucleară, în energie regenerabilă, în energia produsă din gaz.Pentru că atunci când vom avea mai multă energie, cu certitudine ea va fi mai ieftină, atât pentru economie, pentru IMM, cât și pentru cetățeni, pentru casele noastre, iar factura va fi mult mai ieftină!”.

Articol postatde S.C. Editura ­Prahova S.A. la comanda ­Partidului ­Social Democrat – Filiala Prahova
CMF 11240017