România este în discuţii cu Banca Mondială şi cu Banca Europeană de Investiţii pentru o alocare suplimentară de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, în condiţiile în care anul acesta ne putem mândri că avem şi noi “autostrada apei” pe canalele de irigaţii, respectiv peste 2.800 de kilometri de canale cu apă, a declarant ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la un eveniment de specialitate, potrivit Agerpres.
“Dacă vorbim de vegetal, cred că stăm foarte bine la producţiile agricole (…) Fac un anunţ în premieră: anul acesta, la producţia de grâu, am depăşit cu 1,7 milioane tone anul 2023 (…), iar asta se cunoaşte din programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii. Cred că este cel mai important program în România în momentul de faţă pe sectorul vegetal (…) Nimeni nu dădea crezare că România poate aproba un program de 1,5 milioane de euro de reabilitare a celor 2,7 milioane de hectare care, până în 2027, dacă voi rămâne ministru al Agriculturii, vă garantez că vor fi reabilitate “, a afirmat Barbu, la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români.
Acesta a precizat că a susţinut la Comisia Europeană că apa gratuită pe infrastructura principală de irigaţii nu constituie ajutor de stat, adăugând că sunt discuţii cu Banca Mondială şi cu Banca Europeană de Investiţii pentru o alocare suplimentară de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului de irigaţii în România, practic o dublare a sumei prevăzute pentru acest program.
“Am venit cu sprijin în sistemul de irigaţii şi am spus-o – atunci când am plecat cu reabilitarea sistemului de irigaţii: fermierii trebuie susţinuţi. Şi am mers la Comisia Europeană şi am susţinut că apa gratuită pe infrastructura principală nu este ajutor de stat, pentru că, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră care aveţi sistem de irigaţii, deja plătiţi pe infrastructura secundară de irigaţii curentul necesar pentru a aduce apa la plantă în condiţii corecte. Eu vă spun că am aprobat deja – şi sunt în discuţii, atât cu Banca Mondială, cât şi cu Banca Europeană de Investiţii – pentru o alocare suplimentară faţă de cea de 1,5 miliarde de euro care a fost transpusă pentru reabilitarea sistemului de irigaţii în România, încă 1,5 miliarde de euro pentru realizarea obiectivelor pe care le avem, pentru că vorbim de apă dulce. În România, sistemul de irigaţii – 85% – iese pe Dunăre. Milioane de metri cubi pe Dunăre se sărăturează. Se duc în mare şi se sărăturează. Asta este datoria noastră, să reabilităm sistemul de irigaţii şi să ducem apa pe câmp la plantă, nu să se ducă în mare şi să se sărătureze”, a susţinut şeful de la Agricultură.
Barbu a subliniat că, anul acesta, sectorul agricol a beneficiat de peste 7 miliarde de euro pentru diverse investiţii şi proiecte.
Şeful MADR a precizat că a solicitat din nou, pentru a treia oară, în Consiliul Agrifish, modificarea regulamentului astfel încât fermierii, pe fondurile europene din programul naţional strategic, să poată achiziţiona matcă de reproducţie pentru popularea fermelor.