Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în septembrie 2024, comparativ cu luna anterioară, o scădere de 0,6% atât în Uniunea Europeană (UE) cât şi în zona euro, însă România se numără printre statele membre UE cu cele mai mari scăderi ale preţurilor producţiei industriale, arată datele publicate ieri de Eurostat și preluate de Agerpres.
Conform acestor date, de la o lună la alta, preţurile producţiei industriale au scăzut în jumătate din statele membre, însă cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Estonia (minus 3,6%), Spania (minus 2,4%) şi România (minus 2,2%). Eurostat precizează că evoluţia preţurilor producţiei industriale în UE a fost influenţată în special de scăderea cu 1,8% a preţurilor la energie. În ritm anual, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 3,4% în zona euro şi un declin de 3,3% în Uniunea Europeană. Cele mai importante scăderi a fost înregistrate în Slovacia (minus 18,5%), Luxemburg (minus 9,9%) şi Letonia (minus 7,4%). România se numără şi ea printre statele membre unde preţurile producţiei industriale au scăzut în ritm anual, cu un declin de 2,7% .
Şi în ritm anual, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au înregistrat un declin de 10,6%. Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară. Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile date, conform cărora preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) au scăzut în luna septembrie 2024 cu 1,7% raportat la perioada similară din 2023. Preţurile producţiei industriale au scăzut şi faţă de luna august 2024, cu 1,8%. Pe marile grupe industriale, preţurile din industria bunurilor de capital s-au majorat, în septembrie 2024, comparativ cu septembrie 2023, cu 6,11%, cele din industria bunurilor de uz curent au urcat cu 3,93%, iar preţurile din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au consemnat un plus de 1,51%. Scădere au înregistrat preţurile din industria energetică, cu 9,7%, şi în industria bunurilor intermediare, cu 0,11%.
Comparativ cu luna anterioară, creşteri uşoare ale preţurilor producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au consemnat, în septembrie 2024, în industria bunurilor de uz curent (0,45%) şi în industria bunurilor de capital (0,06%), în timp ce în industria bunurilor intermediare au stagnat. Scăderi au fost în industria energetică – 5,48% şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată – 0,28%. În funcţie de secţiuni şi diviziuni industriale, în septembrie 2024, comparativ cu luna similară din 2023, indicele preţurilor producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) a crescut semnificativ în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 13,38%, şi uşor în industria prelucrătoare, cu 0,47%. Scăderi au fost în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 7,2%, şi în industria extractivă, cu 2,86%. În septembrie faţă de august, indicele preţurilor producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) a crescut în industria extractivă – cu 2,74%, şi în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 0,58%. Scăderi s-au consemnat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 5,64%, şi în industria prelucrătoare – cu 0,41%.