Florin Tănăsescu

Specia la care facem referire își face simțită prezența pe teritoriul carpato-danubiano-pontic o dată la patru ani. În restul timpului, hibernează, taie frunză la câini, iar, câteodată, chiar latră. Patriotic!
I se spune Gât lung, dar întrucât lumea s-a obișnuit cu prezența lui de vreo trezeci de ani, îi scrie numele într-un cuvânt: Gâtlung.
Așa facem și noi, pentru că respectăm opțiunea electoratului. Pe cale de consecință, odată lansată și validată candidatura la Cotroceni – ce, credeați că scăpați de „subiectul zilei”/zilelor/și-al nopților de până la alegeri? – Gâtlung și-a cumpărat minte.
Că nu prea are. Sau dacă da, e dusă cu gândul la altele. D-aia există și subspecia Gând-lung – prelung, recognoscibilă după validarea pentru parlamentare.
Revenind: eroului principal al filmului care rulează toată luna asta a lui noiembrie îi mai trebuie încă puțină minte.
Teoretic, pentru a înțelege toată lumea semnificația expresiei „Ca să-ți dai seama că ești prost, trebuie să-ți meargă totuși mintea”.
Doar că zgârcit cum e, specimenul n-a cumpărat prea multă, doar cât să-ncapă într-o pungă.
Iar exemplarul își folosește neuronii doar la diverse ocazii. Pentru că sunt de unică folosință, ca bateriile. Nu ca acumulatorii, să-i pui la încărcat.
D-aia, în astfel de cazuri, nu-i valabilă chestia cu „I-a luat Dumnezeu mințile”. Că n-are ce.
Cum sunt utilizați? Sau cum e utilizată mintea? Cât e și aia…
Dăm un exemplu: emisiunile televizate. Acolo, în timp ce este machiat și frezat, Gâtlung își injectează cu o seringă de multiplă folosință câte-un neuron în cap. Sau unu’ virgulă cinci. Arareori – dacă dezbaterile pe teme electorale au și reclame la șampon – chiar doi.
Care-i rezultatul? Păi, unii dintre noi zicem la serviciu sau la muncile câmpului: „Ai văzut aseară ce mișto a vorbit Gâtlung?”
Sau invers: „Ce m-a enervat ăla!”.
Cine va birui, cum se mai zice la a învinge?
Păi, în istoria noastră, cronicarul zicea cam așa: „Începutul țărilor acestora și neamului moldovenescu și câți sunt și în Țările Ungurești cu acest nume, români și până astăzi (…), biruit-au gândul.
Asta până mai ieri, adică cam din urmă cu 34 de ani.
De-atunci, tot biruie specia Gâtlungul!