- Filmul “Enescu, jupuit de viu” a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film ARPA , organizat în Los Angeles
- Ploieștiul va găzdui o premieră exclusivă marți, 5 noiembrie a.c.
Luiza Rădulescu Pintilie
Noi lauri au încununat, foarte recent, cel dintâi film artistic dedicat marelui muzician George Enescu. Iar victoria peliculei ce poartă semnătura regizorului Toma Enache este cu atât mai răsunătoare cu cât ea a fost obținută în urma premierei americane a filmului “Enescu, jupuit de viu “(Enescu Skinned Alive), ce a avut loc în cadrul celei de-a 27-a ediții a Festivalului Internațional de Film ARPA ( director -Maral Kazazian ), desfășurat în Los Angeles, la Harmony Gold Theatre, pe legendarul Sunset Boulevard, într-o selecție oficială onorantă ce a reunit proiecțiile a 110 filme realizate de cineaști independenți din 25 de țări. De altfel, filmul care prezintă tulburătoarea și chinuitoarea poveste de dragoste trăită de George Enescu cu Prințesa Maruca Cantacuzino a fost singurul care a reprezentat România, la proiecție fiind prezent și Consulul General al țării noastre la Los Angeles, doamna Lucia Sava ( în foto stânga, alături de regizorul Toma Enache și directorul de producție Martha Maria Mocanu). Emoția unui asemenea moment desfășurat în orașul simbol al celei de-a șaptea arte, Hollywood, a continuat și în cadrul galei acestui festival de tradiție al cinematografiei internaționale, regizorului Toma Enache acordându-i-se Premiul Outstanding Achievement in Filmmaking.
După ceremonia la care a fost însoțit de directorul de producție al filmului, Martha Maria Mocanu- a cărei implicare a devenit un “proiect de suflet”, regizorul Toma Enache și-a mărturisit pe rețelele de socializare marea emoție tocmai trăită :” Nu am cuvinte să exprim bucuria trăită atunci când mi-am auzit numele la Gala decernării premiilor la a 27-a ediție a Arpa International Film Festival. Premiul pentru Outstanding Achievement of Filmaking pentru filmul ENESCU, JUPUIT DE VIU este ceva incredibil! A fost minunat! Mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat și am realizat acest film!Thank you Maral Kazazian- director of Festival ARPA,Silvia Minassian founder of ARPA INTERNAȚIONAL Film Festival, and amazing Sonia Keshishian!Din 2 noiembrie ne vedem cu ENESCU în toată țara!”.
Pentru cunoscătorii fenomenului cinematografic mondial, care urmăresc atent evoluția acestuia, notăm că în cadrul galei au fost celebrate nume importante, printre care actorul american Danny Trejo, un adevărat icon hollywoodian, cunoscut pentru vasta lui filmografie (Desperado; Heat; Con Air; Spy Kids; Machete), ultimul film în care joacă (Wages of sin, în regia lui Victor Rios ) având premiera tot pe 26 octombrie, în cadrul festivalului, lui George Pennacchio conferindu-i-se Premiul pentru Întreaga Carieră, iar tânărului regizor Gabriele Fabbro înmânându-i-se Premiul Rising Star Award.
De asemenea, au fost prezente la această ediție a festivalului numeroase personalități în domeniu, printre care actrița Diane Baker; Roger Kupelian- artist vizionar care a lucrat pentru proiecte cinematografice majore, precum trilogia Lord of the Rings , Alice in Wonderland în regia lui Tim Burton, actorii Joe Cortese (Green Book), Julia Ormond (Legends of the Fall), Rosanna Arquette (Pulp Fiction), Kevin Pollak (The marvelous Mrs. Maisel) sau Eric Roberts (The Dark Knight).
În același timp, se cuvine menționat că această simbolică întoarcere a marelui muzician George Enescu pe continentul american vine exact la un secol după ce , în 1923, acesta începea o prodigioasă activitate muzicală prin care, până în anul 1950, a strălucit în concertele și recitalurile susținute în calitate de compozitor, violonist, dirijor și pianist. Câștiga astfel nu numai recunoașterea drept unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni ai timpului, ci și șansa colaborării cu artiști de excepție în concerte consemnate glorios de presa vremii.
Iar într-una dintre declarațiile făcute unui reporter american, George Enescu nu a ezitat să spună că ,, Lumea trebuie să cunoască țara mea așa cum e. Peste tot unde mă duc, eu nu uit că aceasta este prima mea datorie”. Interesantă rămâne, în același timp, și propria sa mărturie despre SUA , unde s-a bucurat de succes și apreciere: “În America nu există decât o singură religie: munca; o singură rasă: artistul; o singură naționalitate: omul cinstit; un singur drept: capacitatea și talentul. Întrunești toate aceste calități, ești imediat primit cu brațele deschise”.
Cu această nouă și importantă recunoaștere internațională, filmul “Enescu-jupuit de viu” se apropie de întâlnirea cu publicul român, sâmbătă, 2 noiembrie debutând cele peste 30 de proiecții de gală programate în întreaga țară, cea de la Ploiești urmând să aibă loc marți, 5 noiembrie a.c.