George Marin

Placa radiografică a fost instalată pentru Nana Dwomoh Akosah-Bempah. Noi îl vom numi scurt, pe numele mic, Nana. Solid, tare pe picioare, cu centrul de greutate jos, cu o viteză de alergare dată de o bună frecvență a pașilor, intrat încurajator pe durata partidelor trecute, iată câteva elemente pe care le bănuim că au convins staff-ul tehnic petrolist să îi acorde titularizarea în meciul cu CFR Cluj-Napoca, unul în care CFR putea lăsa spații largi în defensiva proprie, după cum credem noi că s-a preconizat.
Primul sfert de oră a dat speranțe tuturor că Nana părea să fie omul potrivit să îl suplinească pe indisponibilul (din motive medicale) Tudorie. Pasa către Jyry, dacă ar fi fost ceva mai tare trimisă, l-ar fi putut pune pe finlandez în excelentă poziție de finalizare (min. 8). Apoi, lansat în dreapta de Papp, Nana a reușit o depășire, a pătruns până aproape de linia de poartă și a întors mingea pentru același Jyry. (min. 13). Din păcate, mijlocașul petrolist a fost blocat în colțul careului mic. Demarcările lui Nana în spațiile libere din partea stângă i-au adus balonul. Dar, tehnica ambiguă l-a trădat. Nu prea a știut ce să facă totuși cu balonul, încetinind alergarea pe măsură ce se apropia de careul advers și căutând soluții, deși acestea se iveau. În ciuda celor două driblinguri reușite, Nana a părut că știe doar o singură fentă, ceea ce l-a făcut ușor de deposedat (min. 23), ori nu a avut curaj să atace careul când s-a trezit liber pe dreapta, după ce balonul l-a izbit întâmplător în cap. A pierdut posesia și de această dată (min. 55). Enumerând toate acestea am încheiat episoadele memorabile ale evoluției lui Nana. Mare bucurie ar fi pentru toată lumea dacă evoluția lui Nana din acest meci se va dovedi a fi fost excepție negativă.
Intrat în locul lui Nana în minutul 57, Moussaki a părut inițial mai implicat în joc. Dar, ca și Nana, Moussaki a fost al doilea la balon în câteva rânduri, pierzând duelurile dinainte de a le susține. Este adevărat că nici cursul jocului nu i-a oferit prea multe posibilități lui Moussaki. Dar nici el nu ne-a lăsat să vedem calități de atacant în acest meci. Nici nu mai are rost să mai discutăm despre poziționări în timpul jocului – chestiune valabilă și pentru Nana – lipsa de inventivitate manifestându-se. Da, partea tehnică petrolistă poate combate această afirmație, justificând respectarea planului tactic. Oare acesta a fost potrivit pentru a desface o apărare ermetică, așa cum este cea a ceferiștilor și cum poate fi cea a echipelor de aceeași valoare cu Petrolul? Viitorul ne va răspunde. Sâmbătă s-a preferat siguranța, securizarea porții proprii. La conferința de presă succesivă partidei, antrenorul Florin Stângă a regretat ocaziile pe care Papp nu le-a putut fructifica. Credem că regretul trebuie să fie altul, anume că atacanții nu au avut nicio ocazie, chiar și într-un meci „închis” între două echipe care primesc gol foarte greu. Asta a făcut ca scorul final a fost 0-0, unul care a mulțumit pe aproape toată lumea, inclusiv pe neobișnuit de volubilul Dan Petrescu, care și-a lepădat obișnuita-i mină morocănoasă. Din păcate, același 0-0 îl putem trece la capitolul realizări și în dreptul atacanților noștri aflați pe teren sâmbătă seara. Câte un zero pentru fiecare.