N. D.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Prahova organizează vineri, 18.10.2024, la sediul instituţiei din Ploiești, începând cu ora 10.00, o acţiune de informare a angajatorilor și lucrătorilor privind cele mai eficiente mijloace de aplicare a prevederilor legale și bune practici în domeniul securității și sănătății în muncă. Întâlnirea are loc în contextul în care instituția a anunțat că desfăşoară, în trimestrul IV 2024, o acțiune de control care vizează modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă. Obiectivele acestei campanii sunt:
– Deţinerea de către toţi angajatorii a fişelor cu date de securitate actualizate pentru toţi agenţii chimici periculoşi prezenţi la locurile de muncă şi punerea acestora la dispoziţia lucrătorilor;
– Asigurarea purtării de către toţi lucrătorii expuşi la agenții chimici periculoşi a echipamentelor individuale de protecţie adecvate;
– Monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor expuşi la agenți chimici periculoşi;
– Centralizarea datelor în vederea elaborării rapoartelor naţionale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice.
„Substanțele chimice sunt peste tot în viața noastră de zi cu zi și joacă un rol fundamental în majoritatea activităților noastre deoarece ele se regăsesc, în principiu, în toate dispozitivele pe care le folosim pentru a ne asigura bunăstarea, pentru a ne proteja sănătatea și securitatea și pentru a face față noilor provocări prin inovare. În același timp, substanțele chimice cu proprietăți periculoase pot dăuna sănătății umane și mediului. Deși nu toţi agenții chimici periculoşi ridică aceleași probleme, anumite substanțe chimice cauzează cancer, afectează sistemele imunitar, respirator, endocrin, reproductiv și cardiovascular, slăbesc reziliența umană și capacitatea de răspuns la vaccinuri și sporesc vulnerabilitatea la boli.
Această acţiune urmărește cu prioritate unele substanţe care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi care fac obiectul unor reglementări speciale”, au precizat reprezentanții ITM Prahova care au dat și câteva exemple de substanțe chimice. Astfel, diizocianații sunt utilizați la fabricarea poliuretanului atât ca material solid, cât și ca spumă, materiale plastice, acoperiri, lacuri, vopsele în două componente și adezivi. Lucrătorii din companiile care produc aceste materiale sunt expuși, la fel ca și lucrătorii care folosesc adezivi, agenţi de etanșare, vopsele și acoperiri care conțin diizocianați. Aceste produse sunt utilizate pe scară largă în construcții, reparații de vehicule, reparații generale, textile, mobilier și fabricarea de autovehicule, alte transporturi, aparate electrocasnice, mașini și calculatoare.
Plumbul și compușii săi anorganici (denumiţi în continuare „plumb”) sunt substanțe toxice pentru reproducere care pot afecta atât fertilitatea, cât și dezvoltarea fătului. Plumbul este utilizat în prezent pentru o mare varietate de aplicații. În plus, lucrătorii pot fi expuși la niveluri semnificative la plumb din cauza aplicațiilor istorice în activități precum renovarea, colectarea deșeurilor, reciclarea și remedierea. Se estimează că aproximativ 50.000 până la 150.000 de lucrători din UE sunt expuși la plumb. Determinarea unui număr precis este dificilă, deoarece lucrătorii din sectoare precum demolarea și gestionarea deșeurilor, precum și cei care folosesc articole din plumb metalic pot fi expuși doar ocazional la plumb, dar uneori la niveluri relativ ridicate.
Tricloroetilena şi tetracloroetilena sunt solvenţi cu utilizări multiple, dar care, la fel ca majoritatea hidrocarburilor alifatice clorurate, afectează sistemul nervos central, sunt toxice şi la nivelul rinichilor, ficatului, sistemului reproductiv etc., precum şi potenţial cancerigene, ca urmare se recomandă, acolo unde este posibil, substituirea acestora.
Cadmiul este folosit în galvanizare, la obținerea aliajelor (nichel, cupru, aur, argint, bismut și aluminiu) şi în fabricarea de baterii din nichel și cadmiu, baterii reîncărcabile care se găsesc în telefoanele mobile și în echipamentele fără fir.