Nicoleta Dumitrescu, Violeta Stoica, Ana Maxim
Ieri a avut loc scrutinul pentru alegerea primarilor, a consilierilor locali şi a consilierilor judeţeni, electoratul fiind chemat la vot, ca şi acum 26 de ani, în „Duminica Orbului”. Deşi vremea a fost frumoasă, după cum a arătat prezenţa la urne – cuantificată la secundă, graţie sistemului informatic de monitorizare la vot, o premieră pentru alegerile din România – prahovenii au lăsat pentru partea a doua a zilei exercitarea dreptului legal de a-şi alege reprezentanţii, la ora 21,00, când s-au închis urnele, prezenţa la vot, în judeţ, fiind de 51,37% (la Ploieşti – 36,11%, Câmpina – 41,5%), mult mai redusă decât acum patru ani, când a fost de 62,75% în primul tur. Ca de fiecare dată, cei mai conştiincioşi s-au dovedit a fi vârstnicii, inclusiv în mediul urban, cu menţiunea că, la nivelul judeţului, cea mai mare prezenţă la vot – 85,9% – a fost, la închiderea urnelor, la Jugureni, cea mai săracă dintre cele 104 localităţi prahovene. Scrutinul de ieri însă n-a fost lipsit de incidente,unele dintre ele soldate cu întocmirea de dosare penale. Pentru funcţia de primar s-au înregistrat, în total, 516 candidaturi- dintre care 13 pentru Primăria Ploieşti – pentru funcţia de consilier local- peste 8.000 de candidaturi, iar pentru Consiliul Judeţean Prahova – 385 de candidaturi. Potrivit unor prime estimări, care au circulat după numărarea voturilor realizată în paralel de partide în secţii de votare din Ploieşti, cursa pentru ocuparea funcţiei de primar al municipiului capitală de judeţ s-a anunţat a fi destul de strânsă. Astfel, au fost avansate, cu cele mai mari şanse, numele reprezentanţilor PNL – Adrian Dobre şi PSD – Cristian Ganea, iar pe locul 3 – cel al Graţielei Gavrilescu – reprezentantă a ALDE. În acelaşi timp, reprezentanţi de la nivelul central al PNL au susţinut că Adrian Dobre se situează pe primul loc în opţiunile ploieştenilor. De asemenea, potrivit unor surse din interiorul partidelor, primari în funcţie din localităţi ale judeţului care au candidat pentru un nou mandat şi-au recâştigat fotoliul.
În cea mai săracă localitate, cea mai mare prezenţă la vot
Ieri, în Prahova, prezenţa la vot, în primele ore de la deschiderea urnelor, a fost ceva mai redusă în comparaţie cu scrutinul de acum patru ani. Astfel, la ora 10,00, se prezentaseră la urne 8,05% dintre cei peste 600.000 de prahoveni cu drept de vot, în condiţiile în care, în 2012, la aceeaşi oră, procentul a fost de 10,08%. Încet-încet însă, de la o oră la alta, prezenţa a început să crească, la ora 14,00 procentul fiind de 26,3% ( la Ploieşti, la ora 14,18 a fost de 19,2%, iar la Câmpina – 23,9%), iar cu o oră înainte de închiderea urnelor, ora 20,00, în Prahova, prezenţa la vot era de 48,8%, mult mai conştiincioşi dovedindu-se a fi alegătorii din mediul rural. De exemplu, la Jugureni – localitea cea mai săracă din Prahova, dar şi cu cel mai mic număr de alegători – 440 – la ora 14,00, procentul de prezenţă la vot a fost de 56,8%, pentru ca la ora 18,24 să crească la peste 70%, la ora 21,00 fiind de 85,9%. Harnici la vot au fost însă şi sătenii din satul Gâlmeia din comuna Plopu (204 alegători), unde, la ora 14,00 votaseră deja 56,3%, la ora 18,30 procentul a urcat la 71%, iar la ora 21,00 – 80,88%. La Zâmbroaia (comuna Predeal-Sărari, 143 de alegători), ultimul sat din judeţ, în ordine alfabetică, la ora 14,00 se prezentaseră la urne 34,2%, iar la ora 21,00 – 67,1%.
Valea Prahovei a fost în top înaintea prânzului în mediul urban
Sistemul de urmărire în timp real a prezenței la urne, pus la dispoziție în premieră de Biroul Electoral Central, a scos la iveală date care, la precedentele alegeri, nu erau disponibile decât atunci când se realizau comunicările oficiale ale BEC sau ale Biroului Electoral Județean. Ieri, cu puțin înaintea prânzului, peste 107.000 de prahoveni se prezentaseră la urne, reprezentând circa 15,8% din totalul alegătorilor. În topul orașelor s-au aflat localitățile de pe Valea Superioară a Prahovei, cea mai mare prezență fiind înregistrată, cu câteva minute înainte de ora 12.00, la Bușteni, de aproape 21,7%. În top, la aceeași oră au fost și alte orașe: Sinaia – 20,97%, Azuga – 20,35%, Vălenii de Munte – 19,2%. La Ploiești, la ora 12.00, se prezentaseră la urne 24.455 de alegători (12,4%), față de totalul de 197.415 persoane înscrise în listele electorale. La Câmpina, procentul prezenței la urne era de 15,24% tot la prânz.
Cei mai mulți dintre alegătorii prezenți în fața urnelor până la ora 12.30 în județul Prahova au fost bărbați și femei cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, această categorie fiind urmată de persoane peste 65 de ani, iar la polul opus, cei mai puțini, au fost tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Cantina de ajutor social din Ploiești, trei secții de votare
La Cantina de ajutor social din cartierul ploieștean Mihai Bravu au fost amenajate trei secții de votare. Aici a avut loc și un mic incident dis-de-dimineață, chiar înainte de deschiderea secțiilor aflate în incinta cantinei, pentru că în jurul orei 6.50, niște nuntași au vrut să intre cu orice chip să voteze înainte de ora legală de începere a procesului electoral. Agitația s-a stins repede, dar a fost un început de zi stresant pentru membrii secțiilor de votare. Ora 10.00, aceeași locație. Surprinzător, la vot au început să curgă grupuri de alegători. Deși spațiul din incinta cantinei de ajutor social este destul de larg, probabil din cauza sistemului nou de prezentare și verificare a documentelor de identitate s-au format în scurt timp – dar și pentru scurt timp – rânduri la birourile secțiilor de votare. La ieșirea din clădire, câțiva alegători s-au arătat nemulțumiți de modul în care s-a modificat sistemul de vot, respectiv verificarea online a cărților de identitate, dar și trecerea pe la mai multe persoane care să verifice datele din acte, să le înmâneze buletinele de vot și ștampilele.
Lovituri sub centură în preziua alegerilor
Bătălia din campania electorală pentru alegerile locale desfășurate ieri s-a dus pe cu totul alte fronturi decât acelea care intraseră în obiceiurile partidelor. În acest an, lupta s-a dat foarte mult online, pentru că au apărut pagini clonate de pe rețelele de socializare ale candidaților la Primăria Ploiești și nu numai. De departe, loviturile sub centură cele mai puternice au vizat false retrageri din cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Ploiești sau false susțineri ale unor candidați din partea unor importanți membri de partid.
Bătrânii au rămas cei mai disciplinați votanţi
În prima parte a zilei, la secțiile de votare din partea de nord a Ploieștiului, persoanele în vârstă au reprezentat majoritatea alegătorilor, așa cum s-a întâmplat, de altfel, și la scrutine din anii trecuți. Bătrânii s-au prezentat la urne încă de la primele ore ale dimineții, unii deplasându-se cu dificultate, cu ajutorul bastoanelor sau al unor cârje. Printre ei s-a aflat și președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, în vârstă de 99 de ani, care a votat la Școala „Rareș Vodă” din Ploiești, împreună cu soția sa. Politicianul a declarat presei că, deși medicii i-au recomandat să nu iasă din casă, a ținut totuși să voteze, mai ales că nu a lipsit la niciun tur de scurtin din 1938 și până acum. Până la ora 13.00, în secțiile de votare din zona de nord a orașului pe care le-am vizitat nu se înregistraseră incidente. Sistemul electronic anti-fraudă – introdus în premieră în România – funcționa foarte bine în prima parte a zilei de ieri, la Ploiești. Câțiva președinți de secții de votare ne-au mărturisit că au fost surprinși plăcut de acest lucru, deoarece au avut ceva emoții că noul sistemul ar putea avea probleme. În ceea ce-i privește pe alegători, dacă unii au salutat măsura introducerii acestui sistem, alţii s-au declarat nemulțumiți deoarece, din cauza acestuia, au fost nevoiți să întârzie mai mult la secțiile de votare (din când în când se formau cozi de câteva persoane).
Sute de alegători şi-au făcut, ieri, buletin
Ca şi la scrutinele precedente, autorităţile au venit în sprijinul acelora care au vrut să se prezinte la urne dar nu aveau acte de identitate valabile. Astfel, atât sâmbătă, cât şi ieri, în ziua votului, sute de prahoveni şi-au făcut buletin. Conform informaţiilor primite de la Ornella Zecheru, directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Prahova, sâmbătă au fost eliberate, la nivel de judeţ, 421 de acte de identitate (din care 13 documente au fost provizorii), iar ieri, până la ora 18,00, au fost eliberate 952 de acte de identitate, din care 40 cu titlu provizoriu, în toate cazurile solicitanţii intrând în posesia documentelor în ziua solicitării.
Incidente în procesul electoral
Cum era de aşteptat, din procesul electoral n-au lipsit nici de această dată incidentele. Astfel, pe 3 iunie, primarul comunei Chiojdeanca a fost reclamat că a împărţit localnicilor alcool şi bani, în acest caz fiind întocmit un dosar penal, iar sâmbătă seară, doi candidaţi din comuna Podenii Noi s-au reclamat reciproc, la numărul unic de urgenţă 112, că oferă cadouri electorale. În acest caz, echipe de poliţişti şi jandarmi s-au deplasat la faţa locului, dar, pentru că din cele reclamate nu s-a confirmat nimic, ambele persoane au fost amendate, cu câte 200 de lei, respectiv 500 de lei, în plus, o a treia persoană, găsită vinovată în acest caz, după audieri, a primit o amendă mai mare, de 750 de lei. Incidente au fost înregistrate inclusiv ieri. Concret, au fost întocmite dosare penale pentru tentativă de vot multiplu după ce două persoane care au mers la vot, la secţii din oraşul Vălenii de Munte, au fost surprinse încercând să introducă în urnă două buletine de vot de acelaşi tip, conform declaraţiilor preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Prahova, Aura Daniela Popescu, cercetările în aceste cazuri fiind preluate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte. De asemenea, preşedintele BEJ Prahova a mai confirmat că procesul de votare a fost suspendat, ieri, timp de aproximativ 15 minute, într-o secţie din comuna Filipeştii de Târg, după ce între simpatizanţii unor partide a avut loc o altercaţie. Totodată, într-o secţie din localitatea Râfov, un observator al Pro Democraţia a intrat în cabina de vot împreună cu un alegător, fiecare dintre cele două persoane fiind sancţionate cu câte 200 de lei. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Prahova a mai declarat că, la Câmpina, a fost întocmit dosar penal după ce urna mobilă a fost scoasă dintr-o secţie de vot fără pază, în cauză urmând a fi efectuate cercetări pentru nerespectarea regimului urnei mobile. De asemenea, două persoane au fost sancţionate contravenţional la Puchenii Mari pentru fotografierea buletinelor de vot, în cazul uneia dintre ele fiind întocmit dosar penal, deoarece se pare că aceasta ar fi multiplicat fotografia cu intenţia de a încerca să influenţeze votul altor alegători. De menţionat că deficienţe au fost constatate inclusiv în ceea ce priveşte amenajarea secţiilor de vot. Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al Judeţului Prahova, în săptămâna premergătoare scrutinului electoral au fost efectuate acţiuni de prevenire a incendiilor la sediile unde erau aşteptaţi cetăţenii cu drept de vot. S-au efectuat 623 de verificări la secţiile de votare, fiind constatate 562 de deficienţe, dintre care 449 au fost soluţionate pe timpul controlului. S-a menţionat însă că, pentru situațiile în care au fost constatate încălcări ale legislaţiei din domeniul apărării împotriva incendiilor, au fost aplicate 269 de avertismente.