F.T.

Oamenii legii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei ai Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova, au desfășurat o activitate informativă în două centre comerciale din Ploiești, scopul acesteia fiind de a informa cetățenii cu privire la unele scheme frauduloase și riscul de a deveni victime.
În acest context, potrivit unui comunicat al IPJ Prahova, li s-a explicat faptul că «investment frauds» reprezintă scheme frauduloase prin care anumiţi indivizi sau entități promit investitorilor potențiali oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare. Aceste scheme sunt diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, cripto-monede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.
De asemenea, li s-a mai adus la cunoştinţă faptul că, din sesizările primite de Poliția Română, s-a constatat faptul că persoanele vătămate au accesat pe diferite rețele de socializare postări care conțineau reclame cu privire la servicii de investiții financiare, iar după aceea au furnizat date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame. În continuare, au fost contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât românești cât și din Marea Britanie. Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile inițiale sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiția constă în achiziționarea de crypto-monede și transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiții. (…)
Astfel, fără să conștientizeze efectul acțiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor, iar în momentul în care se încearcă retragerea sumelor de bani, sunt inventate o serie de pretexte și scenarii prin care autorii încearcă să convingă victimele că, pentru a beneficia de acel profit, trebuie să transfere mai multe sume de bani, sub pretexte precum: taxe de retragere, garanții transferuri, amenzi etc.
Alte modalități de inducere în eroare a potențialilor investitori pot fi reprezentate de promovarea unor anunțuri, în general pe rețele de socializare, în care se folosește imaginea unor companii cunoscute listate la bursă (Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica etc.), cu promisiunea unor câștiguri imediate foarte mari prin ­«cumpărarea de acțiuni» care vor «genera dividende» de zeci de mii de lei «direct pe cardul» utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri malițioase cu ajutorul cărora încearcă să obțină date personale și financiare de la utilizatori”.