Datoria publică mondială ar urma să continue să crească şi să depăşească, pentru prima dată, pragul de 100.000 de miliarde de dolari în acest an, a avertizat ieri Fondul Monetar Internaţional, cu ocazia publicării raportului său de analiză a finanţelor publice (Fiscal monitor), informează Agențiile Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
Conform acestui raport, datoria publică mondială va ajunge la 93% din Produsul Intern Brut mondial până la finalul anului şi se va apropia de 100% din PIB-ul mondial până în 2030. Asta ar însemna depăşirea pragului de 99% din PIB-ul mondial, atins în perioada pandemiei. Ar însemna, de asemenea, o creştere de 10 puncte procentuale faţă de situaţia din 2019, înainte ca pandemia să ducă la explozia cheltuielilor guvernamentale.
Publicat cu o săptămână înainte de reuniunile anuale ale Fondul Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, raportul Fiscal Monitor subliniază că există motive suficiente pentru a crede că viitoarele niveluri de îndatorare vor fi mai mari decât se anticipează în prezent, unul dintre motive fiind dorinţa de a cheltui mai mult în SUA, cea mai mare economie a lumii.
„Incertitudinea cu privire la politica fiscală a crescut şi liniile roşii cu privire la taxare au devenit mai înrădăcinate. Presiunile de cheltuieli pentru a răspunde la tranziţia ecologică, îmbătrânirea populaţiei, îngrijorările de securitate şi provocările de dezvoltare pe termen lung sunt în creştere”, se arată în raportul FMI.