Nicoleta Dumitrescu

Pentru că orice gest și apariție contează în an electoral, și unii dintre candidații la alegerile prezidențiale au considerat că este cazul să meargă la Iași, acolo unde, anual, la jumătatea lunii octombrie are loc hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Potrivit imaginilor care au fost transmise la televizor, și anul acesta numărul acelora care au ținut să treacă prin fața raclei cu moaștele sfintei, veniți din toate colțurile țării, inclusiv din diaspora, a fost extrem de mare, estimându-se că numărul participanților la slujbele religioase și la alte activități desfășurate la Iași a depășit 300.000 de persoane. Cert este că, pe modelul anilor trecuți, și acum pelerinii au stat 15-20 de ceasuri bune, în picioare, la cozi kilometrice, pentru a ajunge , preț de un minut, în fața raclei cu moaștele Sfintei Parascheva, un efort asumat, însă, de toți, întrucât l-au făcut cu credința că rugăciunile lor vor fi ascultate de Cuvioasa Parascheva. Cumva cu același gând au venit și candidații la Cotroceni, adică să se închine și să se roage pentru a primi cât mai multe voturi? Probabil că da, altfel nu ar fi bătut ei drumul tocmai până la Iași! Însă, dacă s-ar fi așezat și ei la coadă, ca simpli pelerini, să le treacă oboseala și frigul prin tot corpul, stând zeci de ore în picioare, așa cum au îndurat toți ceilalți, poate că pioșenia lor ar fi apeciată și, cine știe, se va vedea inclusiv la vot! Însă, dacă vin moț, în frunte, doar la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iași, și doar ca să-i vadă lumea închinându-se, efortul este gândit, desigur, pur electoral. Iar acest lucru a fost dovedit și de unul dintre candidați care, duminică noapte, a împărțit pelerilor care stăteau la coadă, ca să ajungă la raclă, strângeri de mână, dar și ceai cald turnat în pahare pe care se putea citi unul dintre sloganurile sale de campanie.
Adevărul este că politicienilor le-au plăcut întotdeauna băile de mulțime! Iar pupăturile, strângerile de mână și selfiurile cu simpatizanții, unii ținându-și copiii în brațe, sunt printre marile lor ”plăceri nevinovate”. Ca atare, mai ales în cazul candidaților, evenimentele la care vine popor mult sunt și cele mai căutate, considerându-se că orice apariție în mijlocul românilor poate fi aducătoare și de mai multă popularitate, indiferent că este vorba despre stadion, piață, Ziua orașului X sau Ziua Comunei Y, festivaluri sau serbări câmpenești. Cu această ocazie, cred ei, politicienii, sfătuiți de cei care le coordonează campania electorală, sunt mai umani, ba, purtând cizme de cauciuc și pelerină de ploaie – pe sub care se vede, însă, gulerul unei cămăși albe, din țesătură fină, de marcă – ori mâncând covrigi fac oarecum dovada că sunt în stare și să coboare de pe soclul pe care chiar ei ori cei de lângă ei i-au urcat, după ce i-au considerat… ”oameni de vază”. Este trist însă că politicienii, mai ales cei care vor funcții prin vot, cred că dacă îmbracă haina simplității pentru o zi, pentru un ceas, ulterior chiar devin mai buni, ori că după ce-și fac semnul crucii și pupă icoanele li se iartă păcatele! Dar, cu siguranță, și ei știu, foarte bine, că lucrurile nu se pot schimba peste noapte, caracterul unei persoane văzându-se, cu adevărat, cum se spune, doar atunci când i se dau funcții și bani! Or, sunt destule exemplele în care s-a dovedit că, venite la pachet, funcțiile, banii și privilegiile schimbă posesorii. Și nu în bine!