Nicoleta Dumitrescu

Se agită, din ce în ce mai mult, apele în coaliția aflată la guvernare, iar după cum se vede, puține sunt șansele ca acestea să poată stinge focul ale cărui flăcări tot ies, de la o zi la alta, inclusiv pe la ferestrele Palatului Victoria. Cert este că dacă o parte, adică aceea reprezentată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, încă mai întrevede o oareșcare toleranță de conviețuire cu forța cu liberalii, până când se instalează noua guvernare, după alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 Decembrie 2024, de cealaltă parte, a lui Nicolae Ciucă, este un întreg amalgam de negare, în contextul în care, anunțând că rupe coaliția, consideră că, totuși, PNL rămâne în Guvern.
Situație care a dus la apariția unui și mai mare teren pe care atât liberalii, cât și social-democrații să-și dea, care mai de care, cu părerea despre ce ar trebui să se facă în continuare, avansându-se inclusiv varianta ieșirii PNL de la guvernare. Pe de altă parte, cum atunci când doi se ceartă cineva de pe margine se alege cu câștigul, deja, cei de la USR, în frunte cu liderul lor, care este și candidat la Cotroceni, se bucură precum copiii, avansând inclusiv varianta depunerii unei moțiuni de cenzură împotriva actualului Guvern. Ba, îi aruncă mănușa și președintelui PNL, acestuia fiindu-i transmis mesajul că acum are șansa să arate dacă este cu românii, prin susținerea unei moțiuni de cenzură, sau cu Ciolacu, prin respingerea ei, mesajul USR la adresa actualei puteri fiind foarte clar: Nu tot ei!
Prin urmare, ce agitație, din nou, pe scena politică! Era și de așteptat, însă, întrucât, în momentul în care competițiile electorale sunt pentru funcții, ca să nu mai vorbim că pentru o singură funcție, așa cum este în cazul alegerilor prezidențiale, automat, înțelegerile și prieteniile nu prea mai au cum să stea în picioare, chiar dacă, teoretic, în cazul de față, PNL și PSD ar trebui să stea la aceeași masă a guvernării. Pe de altă parte, însă, cei de la PNL nu prea se dau plecați de la guvernare, chipurile, ca să vegheze ei și asupra bunei organizări a celor două scrutine care urmează, cel pentru alegerea președintelui și cel pentru Parlament. Numai că liderul PSD le cam pune sub semnul întrebării îngrijorarea, având în vedere faptul că la conducerea Ministerului de Interne este chiar un ministru liberal…
Oricum, social-democrații urmăresc cu atenție mișcările PNL, ieri, înaintea ședinței de Guvern, premierul reiterând faptul că își va da demisia din funcție dacă PNL va ieși de la guvernare. Prin urmare, e de văzut ceea ce va urma, fiecare urmârindu-i mișcările celuilalt, pentru a vedea ce pași să mai poată fi făcuți în continuare. Dincolo de toată această agitație, însă, ceea ce dau de înțeles și unii și alții dintre cei care acum se ceartă este faptul că deciziile pe care ar urma să le ia în perioada următoare și care vor avea legătură cu PSD și PNL se vor hotărî, evident, cu gândul la… români!