Nicoleta Dumitrescu
Dacă ar fi să ne luăm după numărul destul de mare, 18, al acelora care au depus documentele la Biroul Electoral Central din dorința de a-și vedea numele tipărit pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale, sunt destui cei care se și văd în postura de președinte al României! Cert este că pregătirea pentru aceste alegeri nu a fost ocolită de scandal, în adevăratul sens al cuvântului, respingerea, cu repetiție, a candidaturii unuia dintre aspiranți – cea a Dianei Șoșoacă – demonstrând, încă o dată, faptul că în politica românească patima poate naște extrem de multe reacții și sentimente, care mai de care!
Oricum, ca și când mai era nevoie de alte paie care să fie puse pe foc, pentru a-l înteți și mai bine, partidele, mai ales cele care-și văd deja intrați candidații în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni, nu au ezitat să-și arunce vina, unele asupra altora, pretinzând că s-ar fi umblat cu tot soiul de mișmașuri și reclamând că a fost călcată în picioare democrația, mai bine zis dreptul fiecărui cetățean de a alege și de a fi ales!
În condițiile în care acum cinci ani, la alegerile prezidențiale precedente, pe buletinul de vot au fost trecute numele a 14 candidați, rămâne de văzut, pe 10 octombrie a.c. – când candidaturile înregistrate până sâmbăta trecută, la ora 24.00, vor rămâne definitive, după ce se vor analiza de către CCR toate contestațiile – cine se va alinia la startul primului tur la prezidențiale, din 24 noiembrie 2024. După cum se vede, însă, mulți dintre candidați au furat deja startul campaniei electorale, în condițiile în care, în mod oficial, aceasta începe pe 25 octombrie 2024 și se termină cu o zi înainte ca electoratul să meargă la urne.
Se promit câte în lună și-n stele? Evident că da, fiecare dintre candidați promițând că, dacă el va ajunge președintele României, atunci românii vor vedea…schimbări adevărate! Numai că această promisiune nu este deloc nouă, fiecare dintre politicienii care au râvnit la funcțiile din cele mai înalte în stat neuitând să strecoare în discursul său cuvinte cheie gen: schimbare, bine, progres etc. Cumva schimbările promise s-au și adeverit? Evident că nu, de la un an la altul binele promis fiind împins din spate, din păcate, de alte și alte noi promisiuni.
Printre remarcile făcute recent de unii dintre candidați s-a regăsit și aceea că politica din România ar fi cam depășită… O constatare, tot din păcate, perfect adevărată, și mai adevărat fiind însă faptul că la acest lucru au pus umărul tot aceia care o practică, politicienii fiind cei care, avizi de putere și funcții, fac în așa fel încât ”cărțile” să fie împărțite încât câștigul să fie pe deplin asigurat, dacă se poate la toți! Iar acest lucru se vede și în cazul celor două partide din actuala coaliție aflată încă la putere, care, după ce au negociat astfel încât niciunul să nu rămână în pierdere, acum, pe final de guvernare, liderii și-au întors spatele și nu-și mai vorbesc, pe motiv că așa este înainte de campanie electorală, între doi contracandidați! În aceste condiții, e greu de imaginat că vor mai fi și schimbări adevărate în țărișoara asta, în condițiile în care politicienii repetă, în goana după funcții, aceleași greșeli!