Florin Tănăsescu

Odată terminată afacerea cu mărirea pensiilor, Guvernul se pregăteşte să ofere votanţilor o nouă pleaşcă: Programul „Unghiile & pilele”.
Folosirea lui „&” în loc de „şi” este una dintre dovezile clare că ţara are respiraţie europeană. Plus că sună mai soft, aşa!
În ce constă? Păi, oamenilor le este recomandat să-şi lase unghiile să crească. Iar în loc de cleştişoare sau forfecuţe, românii trecuţi de 18 ani vor beneficia de pile.
Pile-pile, nu scriem despre cadouri sau trafic de influenţă, practici înfierate cu mânie democratică.
Odată lăsate să crească, mâinile vor deveni asemenea unor greble. Numai aşa oamenii din mediul rural vor putea îndepărta frunzele de fag sau stejar şi găsi ghebele. Adiacent, vor face şi curăţenie prin păduri.
Programul nu-i doar pentru prezent, ci şi pentru viitor. Astfel, în caz că revendică totuși cineva vreo parte din glia străbună, românii vor putea aduce drept argumente urmele trecerii – sau dârele foamei – în spaţiul mioritic.
Că oamenii din capul ţării gândesc în perspectivă, chiar dacă în prezent nu dau astfel de semne.
Păstrarea obieciurilor tradiţionale – şi mai ales a expresiilor neaoş româneşti – vor fi, de asemenea, conservate. Adică, o expresie precum „Şi mâna greblă se făcu” va fi resuscitată şi pusă în practică.
În cazul în care făptuitorul este deferit justiţiei, avocatul din oficiu va putea pleda în faţa magistraţilor ceva de genul: „Onorată instanţă, clientul meu este nevinovat. Unghiile, direcţionate de mână, au personalitatea lor juridică, deci au acţionat independent de voinţa suspectului”.
Cetăţenii de la oraş, posesori de maşini, nu vor mai fi nevoiţi să caute cuie pentru a zgâria maşina vecinului care le-a ocupat locul de parcare. Vor face acest obicei străvechi de pe vremea atelajelor hipo tot cu unghiile.
Cum scriam, deocamdată este în stadiu de recomandare chestia cu unghiile. Peste nu ştim nici noi cât timp, ea va deveni directivă. Oricum, până-n prag de alegeri.
Atunci, Guvernul va legifera că, la prezentarea la vot, în afară de costum şi cravată, cetăţenii vor fi obligaţi să-şi cureţe pământul de sub unghii. Şi să aibă şi batistă cu ei. Pentru că la intratrea în secţie, va fi cineva care va controla aspectul fizic al votantului.
Batista rămâne utilă şi după exit-polluri. Nu-i greu de ghicit de ce.
A, n-am scris prea multe despre pile.
Păi, ele vor fi folosite după validarea candidaturilor la parlamentare/prezidenţiale.
Că de vor vrea mulţi să-şi bage unghia-n gât, această procedură include netezirea prealabilă a ei.
Nu de alta, dar e păcat să-şi bage votanţii unghiile ascuţite în gât!
Boante, da! Că nu-i risc de accidente sau de alte – Doamne fereşte! – grozăvii.
Gata şi cu Programul de-mbârligat neamul!