Luiza Rădulescu Pintilie
Chiar dacă, după 140 de ani, trenul nu mai face de la Ploiești la Mizil 47 de minute, ci doar … 46 de minute ( evident, dacă merg bine lucrurile pe drumul de fier !), invitația de a urca în vagoane merită primită cu entuziasm dacă este expediată de organizatorii Festivalului Internațional “Romeo și Julieta”, cei care au reușit să scoată mica urbe de pe linia (aproape) moartă a amorțirii culturale și să-i dea cale liberă nu numai… loco, ci mult mai departe, prin străinătățuri. Cu atât mai mult cu cât invitația din acest an este la o ediție aniversară, marcând strict statistic ediția a XVIII-a, dar, în același timp, și pragul acelui majorat asociat cu o nouă etapă de viață, pusă sub semnul unui început de maturizare, al unui plus de maturitate, al unei descătușări și al unei visate libertăți.
Aflate în plină desfășurare , înscrierile se pot face până pe 15 decembrie a.c., pe adresa www.romeojulietalamizil.ro, acolo unde cei interesați pot găsi și toate detaliile necesare privind organizarea manifestării, dar și argumentele de a cumpăra un bilet cu destinația Mizil, fie în calitate de concurenți, fie în cea de spectatori la ceremonia de premiere ( programată pentru această ediție în dată de 25 ianuarie 2025), gândită de fiecare dată cu mult mai mult decât un simplu pretext de a împărți premii. Nici aceasta din urmă o decizie ușoară, având în vedere , de exemplu, că la ediția precedentă au participat nu mai puțin de 645 de concurenți români din România și din diaspora.
Conform regulamentului festivalului, acesta are o organizare bine definită. Astfel, secțiunile festivalului sunt două, una destinată adulților, care are două subsecțiuni: 1)Epigramă, la care se trimit patru epigrame, dintre care una are ca temă impusă reportajul literar „175 de minute la Mizil”., de Geo Bogza și 2) Poezie, la care se trimit trei poezii, dintre care una trebuie să aibă elemente de prozodie. Cealaltă secțiune este destinată elevilor, având aceleași subsecțiuni și reguli. Se poate participa la ambele secțiuni. Se pot înscrie tinerii români… de orice vârstă de pretutindeni (peste 14 ani). Prin poștă, materialele vor fi transmise pe adresa: Bădicioiu Laurențiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, N. Bălcescu, 111-113, Mizil, Prahova, cu mențiunea Pentru Festivalul internațional „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XVIII-a. Materialele trebuie să aibă înscris motto-ul pe plic.( În plicul mare va fi altul închis, având pe el acelaşi motto). Se menționează numele, vârsta, secțiunea, titlurile textelor, e-mailul, adresa, numărul de telefon, ocupaţia.
Premiile sunt în valoare totală de 4000 de lei pentru ambele secțiuni și au numele unor personalități născute în Mizil: George Ranetti, Grigore Tocilescu și Agatha Bacovia. Gala de premiere are loc la Mizil, pe 25.01.2025.
Ca și la edițiile anterioare, festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil”, în colaborare cu Primăria Mizil și Consiliul Local, Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean Prahova și Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil.
Invitații actualei ediții sunt Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naționale a României, Cinzia Demi, scriitoare italiană și Elio Scarciglia, organizator al Festivalului literar de la Puglia, Italia, care se vor alătura acelora care, de-a lungul anilor, au dat valoare șli renume festivalului: Solomon Marcus, Ștefan Cazimir, Dan C. Mihăilescu, Varujan Vosganian, Mircea Ionescu Quintus, Teodor Baconschi, Ioan Bogdan Lefter, Daniel Cristea-Enache, George Stanca, Nicolae Dabja, Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Arcadie Suceveanu, Vasile Tărâțeanu, Cornel Udrea, Corneliu Leu, Nicolae Dragoș, Mircea Dinescu, Mihai Stănescu, Constantin Dinulescu, Marian Preda, Sorin Preda, Ecaterina Andronescu, Lucia Olaru Nenati, Alexandru Mironov, Aurel Antonie, Sorin Roșca Stănescu, Daniela Vlădescu, Dan C. Lupescu, George Corbu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Mihai Pânzaru Pim, Marian Avramescu, Leonte Năstase, precum și celor doi președinți ai Academiei Române- Ioan Aurel Pop și Eugen Simion-, care au transmis mesaje organizatorilor și participanților.
O ediție … majoră- cum o definesc coordonatorii complexului proiect pe care îl reprezintă festivalul nu ar fi putut fi atinsă fără entuziasmul inițiatorilor și al celor care li s-au adăugat, deopotrivă ca apartenenți la aceeași familie oficială, dar și la familia de spirit pe care au creat-o în jurul festivalului, respectiv fără implicarea, dăruirea și consecvența întruchipate de prof.dr. Laurențiu Bădicioiu, prof. Victor Minea, Maria Teodora Bădicioiu, Cristiana Daniela Bădicioiu și Alexandru Vasile Minea.
Din fericire, scânteia pe care cei doi distinși profesori au aprins-o încă de la prima ediție a festivalului nu a ațâțat vreun… incendiu precum cele care, din păcate, de-a lungul timpului, din când în când, au învăluit în fum și funingine micul oraș, ci, dimpotrivă, a devenit un far care a pus o lumină bună asupra așezării și a șansei lui de a nu fi doar un loc în care nu se întâmplă nimic. Merită, așadar, să vă rezervați din timp un bilet cu destinația Mizil și să vă convingeți !