Victor M. Ionescu

Sobră, impunătoare și împodobită cu cele mai frumoase flori ale toamnei, noua biserică a parohiei Vărbilău II din Protopopiatul Vălenii de Munte și-a serbat hramul de toamnă la 1 octombrie, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului.
„De fapt – ne-a spus părintele paroh Gabriel Pitulice – am prefigurat sfințenia acelei zile încă de luni seara, când am invitat și săvârșit, împreună cu alți șapte părinți, slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, urmată de Vecernia unită cu Litia, și ne-am bucurat cu toții de faptul că în biserică au fost prezenți, pentru priveghere și rugăciune, atât credincioși din comuna noastră, cât și din localitățile învecinate”.

Marți, la sărbătoarea hramului, credincioșii au participat în număr mare la slujba Utreniei, urmată de Sf. Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitori. Au fost momente de intensă trăire duhovnicească atunci când preoții s-au rugat Maicii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu credincioșii, pentru iertarea sufletelor celor adormiți. La reușita acestei împreună-slujiri duhovnicești au contribuit părintele proteiereu Mihail Peneș, părintele Ioan Andrei Boitan – parohia Vărbilău I, părintele Florin Bolovan – parohia Nașterea Maicii Domnului Slănic și părintele Ovidiu-Mihail Coșerea – parohia Bughile, aceștia primind cu pioasă bucurie invitația de a sluji alături de colegul lor, părintele Gabriel Pitulice.

Întru prelungirea bucuriei sărbătorii Măicuții Sfinte, care le ocrotește parohia și, cu siguranță, pe fiecare dintre enoriașii săi, toți participanții la slujbă au fost invitați de părintele paroh la tradiționala agapă frățească.
„Am insistat să ne vedem cu toții după slujbă pentru că, până la urmă, hramul nu înseamnă doar rugăciune urmată de o masă caldă, aici este vorba despre ceva mult mai înalt, sau mai adânc, dacă vreți: mă refer la sentimentul comuniunii, la conștiința că ne avem alături unii pe alții, preoți și credincioși. La hram înțelegem că facem parte dintr-o mare familie, că putem comunica între noi cu sinceritate, suflet de la suflet, așa că tot împreună se cuvine a-I mulțumi bunului Dumnezeu că a îngăduit și în acest an să ajungem cu bine la sărbătoarea bisericii noastre”- a precizat părintele Gabriel Pitulice.